I början av året publicerade Demoskop rapporten ”Industrins kompetensbehov 2024–2027” utfört på uppdrag av Industrirådet. I rapporten framkommer det att den svenska industrin kommer att behöva anställa drygt 320 000 personer inom tre år.
Att det finns 320 000 jobb som väntar för hugade arbetssökande är mycket positivt. Det negativa är att efterfrågan på rätt kompetens är större än tillgången på den i vårt land. Verkstadsföretag skriker efter CNC-operatörer, produktionstekniker, svetsare och fler yrkeskategorier.
Om det är svårt att hitta rätt kompetens idag lär det knappast bli lättare i framtiden. Det har gått så långt att kompetensbristen kan bli ett hinder för tillväxten inom industrin.
Kompetensförsörjningen är en avgörande fråga för industrin. Om Sverige ska vara ett framgångsrikt industriland även i framtiden måste det finnas rätt utbildad arbetskraft att anställa, dels för att täcka upp för kommande pensionsavgångar, dels för nyrekryteringar.
Positivt är att det händer en hel del i Sverige gällande kompetensförsörjningen. Skärteknikcentrum (SKTC) och SVMF har blivit starka samverkanspartners i kompetensförsörjningsfrågor.
Parterna är överens om att arbeta tillsammans i konkreta frågor för att gemensamt för sina medlemmars bästa fokusera på frågor kring kompetensförsörjningen och bli en stark röst för svensk industri.
Ett annat positivt tecken är rapporten ”Industrins kompetensbehov 2024–2027”. Det är ett gediget underlag som ger en välunderrättad bild av industrins kompetensbehov.
Ett av syftena med rapporten är att bidra med underlag till politiska beslutsfattare, myndigheter och utbildningsanordnare för utformning och dimensionering av utbildning. Rapporten har tagits emot väl av politiker och andra aktörer.
Avslutningsvis ett par rader om Industrirådet som samlar företrädare för företag och anställda i Sverige. Rådet består av fem fackförbund och elva arbetsgivar- och branschorganisationer. I detta råd samarbetar industrins parter i frågor som stärker svensk konkurrenskraft som till exempel utbildnings- och kompetensförsörjningsfrågor.
Det är den svenska modellen som har gynnat Sverige och levererat så många gånger förr!