Verkstadstidningen
    Facebook Twitter Instagram
    Verkstadstidningen Verkstadstidningen
    Prenumerera på vårt
    nyhetsbrev
    • Hem
    • Annonsera
    • Prenumerera
    • Om Verkstadstidningen
    • Kontakta oss
    • Tidigare utgåvor
    Verkstadstidningen
    Hem » Under Weines ledning blev Iscar framstående i Sverige
    Weine Werlevik var anställd på Iscars svenska dotterbolag i 33 år. Under den tiden gick Iscar Sverige från att vara ett litet företag till att vara en av de riktigt stora i vårt land när det gäller försäljning av verktyg för skärande bearbetning. Foto: Per Sjögren

    Under Weines ledning blev Iscar framstående i Sverige

    2023-02-23
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Nu lämnar han företaget och blir pensionär

    Den första februari gick Weine Werlevik i pension från Iscar Sverige. När han anställdes på Iscars svenska dotterbolag, för över 30 år sedan, var det ett litet företag med fokus på försäljning av verktyg för spår och avstickning. Idag är Iscar Sverige en av de riktigt stora i vårt land när det gäller försäljning av skärande verktyg.

    Israeliska Iscar är en av de ledande tillverkarna i världen när det gäller verktyg för skärande bearbetning. Företaget startades 1952 av den israeliska metallarbetaren Stef Wertheimer, och byggnaden var en barack. Idag har Iscar cirka 6 500 anställda och har representation i över 50 länder, i Sverige finns dotterbolaget Iscar Sverige AB.

    Iscars verksamhet i Sverige startade 1987. Två år senare började Weine Werlevik på företaget som då hette Iscar Norden och Weine var anställd som servicetekniker. Fyra år senare blev han ansvarig för försäljningen och 1996 utsågs Weine till vd. I höstas lämnade Weine Werlevik över vd–skapet i Iscar Sverige till Hannes Strache.
    Verkstadstidningen har intervjuat Weine Werlevik om hans tid på Iscar och vad han ska göra som pensionär. Intervjun är i form av frågor och svar. Verkstadstidningen är VT och 23 är WW.

    VT:
    Du har varit anställd på Iscar sedan 1989. Vad var det som fick dig att börja på Iscar?

    WW:
    Jag sökte en ledig tjänst som servicetekniker, en ny tjänst inom företaget, detta var i samband med att Iscar flyttade från Ludvika till Uppsala.

    VT:
    Vad arbetade du med åren innan Iscar?

    WW:
    Jag var på en liten firma, Holtek Optronics, som tillverkade kontaktdon för fiberoptik. Innan dess arbetade jag som produktionstekniker på Toolex Alpha i Sundbyberg, Toolex tillverkade pressar för CD-skivor.

    VT:
    Vad har varit den största utvecklingen när det gäller Iscars verktyg under årens lopp?

    WW:
    Under 1980-talet låg fokus på spår och avstickning, det var då som Self-Grip och Cut-Grip utvecklades, som sedan har stått modell för många andra tillverkare.
    I början på 90-talet lanserade vi Heli-Mill, ett nytänkande inom framför allt hörn- och pinnfräsning. Vi var först med en spiralskuren skäregg på vändskär, vilket ger ett betydligt mjukare skärförlopp. Sedan dess har fräsfamiljen vuxit och vuxit.
    I slutet på 90-talet lanserade vi vår Chamdrill ett så kallat löstoppsborr, detta har vidareutvecklats till SumoCham och det senaste där är en borr med 3 skäreggar.

    VT:
    Iscar Sverige har gjort en framgångsrik resa sedan slutet av 1980-talet och fram till idag. Förutom kraftig tillväxt, hur har Iscar Sverige förändrats sedan du började på företaget?

    WW:
    Vi har gått från 7 anställda 1993 till över 40 medarbetare idag. Vi har lyckats hitta rätt medarbetare, vi har bra koll på vilka kunder som vi jobbar med och en tydlig strategi som vi skruvar på lite år från år, kanske små steg varje år men som ger stort resultat på sikt. Digitaliseringen är givetvis också en av förändringarna, men det är inte speciellt för Iscar.
    Vi är inte längre det lilla företaget som jobbar med spår och avstickning utan har ett erkännande på svenska marknaden bland våra kollegor i branschen.

    VT:
    Vad anser du själv att du har tillfört Iscar Sverige?

    WW:
    Ett tydligt ledarskap, kanske övertydligt ibland. Ett starkt kundstödssystem som är ett viktigt verktyg i strategiarbetet. Jag är som person målfokuserad och har alltid jobbat som om Iscar har varit mitt eget företag, trots att jag ”bara” varit anställd. Jag gjorde en personlighetsanalys hos Mercuri Urval för många år sedan och den som återkopplade till mig sa ”du har inte så mycket empati”.

    VT:
    Vilka råd har du gett till din efterträdare Hannes Strache?

    WW:
    Hannes och jag har jobbat nära varandra under lång tid så några konkreta råd har jag inte gett men rekommenderar att han fortsätter driva företaget för att uppfylla syftet med Iscar Sverige.
    Syftet med Iscar Sverige är att med våra produkter och våra tjänster öka våra kunders produktivitet och lönsamhet och därmed Sveriges konkurrenskraft.

    VT:
    Till sist – vad ska du syssla med som pensionär?

    WW:
    Min plan är att flytta till Lagos i Portugal. Där kommer jag att investera en del tid med att förhoppningsvis utveckla mitt golfspel, det finns mycket att utveckla inom mitt golfkunnande.

    Weine tillsammans med några kollegor på Iscar Sverige. Bilden är från Elmia Produktionsmässor i Jönköping 2018 och togs i Iscars monter. F v Sebastian Paunovic, Stina Smeds och Annika Peterson. Foto: Per Sjögren
    Weine tillsammans med några kollegor på Iscar Sverige. Bilden är från Elmia Produktionsmässor i Jönköping 2018 och togs i Iscars monter. F v Sebastian Paunovic, Stina Smeds och Annika Peterson. Foto: Per Sjögren
    (Visited 43 times, 1 visits today)
    Per Sjögren

    Relaterade artiklar

    Timråföretag startade egen produktion med toppmodern teknik

    Nyheter 2023-03-20

    En snabb flerop där produktion med korta cykeltider kan utföras

    Nyheter 2023-03-17

    Framgångsrikt Cidan genomförde öppet hus

    Nyheter 2023-03-13

    Ny hos Iscar

    Nyheter 2023-03-09
    Hannover Messe

    Verkstadstidningen
    Box 2082
    169 02 Solna
    08-514 934 00

    Besöksadress
    Vretenvägen 6
    171 54 Solna

    Chefredaktör
    Per Sjögren
    08-514 934 06
    per.sjogren@vtf.se

    (Visited 1 times, 1 visits today)
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Verkstadstidningen

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.