Close Menu
Verkstadstidningen
    Facebook X (Twitter) Instagram
    VerkstadstidningenVerkstadstidningen
    • Hem
    • Annonsera
    • Prenumerera
    • Företagens Webbsida
    • Om Verkstadstidningen
    • Kontakta oss
    • Tidigare utgåvor
    Verkstadstidningen
    Hem » Mycket att tjäna på att förinställa verktygen
    Haimer kan erbjuda kunder automatiserad förinställning. Det är fullt styrd process där förinställaren kan kommunicera med en robot. Foto: Per Sjögren

    Mycket att tjäna på att förinställa verktygen

    2024-04-15
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Att förinställa verktyg i en förinställningsmaskin innebär flera fördelar, till exempel stora tidsbesparingar. En tillverkare av denna maskintyp är Haimer.

    Det tyska företaget Haimer har en bred reportoar, de tillverkar verktygshållare, skärande verktyg, balanserings-, krymp– och förinställningsmaskiner. När det gäller det sistnämnda är det en nisch som växer, det menar Niclas Fager, vd för dotterbolaget Haimer Norden.

    –Jag upplever att både intresset och behovet av förinställning ökar. Förinställningsmaskiner är den produkt som jag arbetar mest med på Haimer, vi pratar dagligen om förinställare.

    Att förinställa skärande verktyg utanför verktygsmaskinen i stället för inne i den innebär fördelar som att en operatör har mycket bra koll på ställängderna.

    Allt fler inom industrin inser vinsterna med förinställning.

    –Framför allt sparar man tid. Förinställning är precis som det låter – man ställer in verktygen för en kommande produktion i en förinställningsmaskin samtidigt som bearbetning utförs i verktygsmaskinen, säger Niclas Fager.

    Med en förinställare elimineras den tid då verktygsmaskinen står stilla för att inställning av verktyg ska utföras. Den intjänade tiden kan användas på ett mer produktivt sätt – det vill säga att bearbetning utförs i verktygsmaskinen.

    Att använda sig av en förinställare innebär en kvalitetshöjning. Dagens Haimermaskiner är byggda och konstruerade med hög kvalité och har komponenter som innebär att att man kan uppnå mycket hög repeternoggrannhet.

    –Man ligger inom några tusendelars millimeter när det gäller repeternoggrannhet. De mått som mäts in vid förinställningar kan i regel användas och verktyget kan tillämpas för bearbetning direkt. Det gäller i de flesta fall, självklart finns det alltid undantag. Det är mycket mer träffsäkerhet idag jämfört med tidigare, säger Niclas Fager.

    Mjukvaror konstrueras så att till exempel hänsyn till temperaturförändringar kan tas. Maskinerna är också utrustade med allt fler högprecisions–komponenter.

    –Sammantaget innebär allt detta att man idag har ett mycket tillförlitligt mätinstrument vid förinställning av verktyg, säger Niclas Fager.

    Haimer har två förinställningsserier, VIO Linear och UNO.

    UNO är en instegsmaskin som har en något enklare spindel och där verktygen spänns fast med vakuum. Den innebär en lägre investering än en VIO, men i de flesta fall är UNO alldeles tillräcklig.

    VIO är en premiummaskin och betydligt mer komplex än en UNO. Spindeln är mer påkostad och har samma spännkraft som i en frässpindel. Det är mekaniska låsningar.

    –I en VIO når man de där sista µm–na, säger Niclas Fager.

    VIO Linear är byggd för att erbjuda omfattande funktionalitet för högkvalitativ förinställning av verktyg, med en rad anpassningsbara alternativ för att passa olika behov.

    Dess modulära design gör det möjligt att ställa in verktyg med dimensioner på upp till 1 000 mm både i längd och diameter, vilket ger mångsidighet för ett brett spektrum av bearbetningsapplikationer. I en VIO kan verktyg som väger upp till 160 kg förinställas.

    –Det säger lite grann om vilken stabilitet som en VIO-maskin har, säger Niclas Fager.

    Haimer kan även erbjuda kunder en automatiserad inställningsprocess där en robot hämtar verktyg från verktygsmaskinen och för det till förinställaren, och vice versa.

    –Den är fullt styrd. Samtliga axlar i förinställaren är motoriserade och den kan kommunicera med roboten genom ett så kallat robotinterface, säger Niclas Fager.

    Automation medför hög produktivitet på en verkstad, här är ett exempel. Samtidigt som bearbetning utförs i verktygsmaskin nr 1 förinställs verktyg till nästa jobb i denna maskin helt automatiskt. Parallellt med detta riggar operatören verktygsmaskin nr 2.

    (Visited 106 times, 1 visits today)
    Per Sjögren

      Relaterade artiklar

      Generationsskifte i Edströms – Viktor Wessbo blir ny koncern-vd

      Nyheter 2025-07-01

      Seco Component Guidance ger kunder tillgång till anpassade verktygsrekommendationer på begäran

      Nyheter 2025-06-30

      Teknikföretagens 33 förslag för ett starkare tekniksverige

      Nyheter 2025-06-27

      Finepart Sweden får order på 73 000 euro för precisionsskärning

      Nyheter 2025-06-26

      Verkstadstidningen
      Box 2082
      169 02 Solna
      08-514 934 00

      Besöksadress
      Vretenvägen 6
      171 54 Solna

      Chefredaktör
      Per Sjögren
      08-514 934 06
      per.sjogren@vtf.se

      Få nyheter i mailen
        © 2025 Verkstadstidningen

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.