En flexibel maskintyp som stärker företagens konkurrenskraft
IMTS-mässan i Chicago är en av de riktigt stora mässorna i världen när det gäller maskiner och kringutrustning för skärande bearbetning. Mellan den 10–15 september genomfördes IMTS 2018, som vi har bevakat genom vår utsände Mats Lundin.
Han anser att ett av de mest slående under mässan var det stora utbudet av femaxliga fleroperationsmaskiner. Från att ha varit specialmaskiner i vissa mer avancerade verkstäder är nu de femaxliga maskinerna ofta de riktiga arbetshästarna vid allt fler verkstäder, skriver Mats Lundin bland annat i artikeln.
Under mässan demonstrerade alla större maskintillverkare riktigt kvalificerade femaxliga fleroperationsmaskiner, vilka visades med stor spännvidd vad gäller såväl storlek på arbetstyckena som bearbetningsmöjligheter.
Att verkstadsföretag i allt större utsträckning väljer att satsa på femaxliga fleroperationsmaskiner är förståeligt.
En femaxlig fleroperationsmaskin, oavsett märke, är en flexibel maskin som innebär att ett verkstadsföretag effektiviserar produktionen.
En femaxlig flerop ger större möjligheter för ett företag som vill kunna åta sig mer komplicerade jobb, men i dagsläget inte har maskintekniken i huset.
Den femaxliga fleroperationsmaskinen innebär fördelar som kraftigt minskade cykeltider. Ett av många svenska verkstadsföretag som skriver under på detta är Sandbergs Maskinbearbetning i Fagersta ”För vissa detaljer talar vi om sänkta cykeltider på mellan 50–70 procent. Det är också en jämn förslitning på verktygen vilket innebär att de håller längre” som företagets vd berättade vid mitt besök i början av september.
Sedan ett år tillbaka använder Sandbergs Maskinbearbetning en Axile G8. I den femaxliga fleroperationsmaskinen kan företaget nu göra klart detaljer med mycket komplexa geometrier i en och samma uppspänning. För Fagerstaföretaget har den femaxliga fleropen inneburit att de stärkt sin konkurrenskraft.
Avslutningsvis ett par rader om Claes Hjelm som äger det nystartade företaget CH Tech i Smålandsstenar. När han drog igång tidigare i år behövde han en verktygsmaskin – som första maskin köpte han en helt ny femaxlig flerop av märket Hermle.
Det hör inte direkt till vanligheterna att nystartade företag köper en ny femaxlig Hermle som första maskin ”Jag ville ha en femaxlig fleroperationsmaskin där bearbetningar med hög precision kan utföras”, berättade Claes Hjelm för mig.
På sidorna 16–18 kan du läsa om Sandbergs Maskinbearbetning, på sidorna 20–23 om CH Tech. Vår första av två IMTS-artiklar kan du läsa på sidorna 24–26.
Per Sjögren