En lönsam satsning
Vid allt fler företag inser man att med automation kan produktionen rationaliseras rejält. Men det slår ojämnt inom verkstadsindustrin. Inom plåtbearbetning är det vanligt förekommande att en maskin utrustas med någon form av hanteringsutrustning eller robot.
Inom skärande bearbetning är automation inte lika förekommande, framför allt inte när det gäller fräsning. Det finns gott om exempel hur fräsning kan utföras ännu mer effektivt. Det kan ske genom att palettisera en fleroperationsmaskin. På det sättet får verkstaden ut fler spindeltimmar ur maskinen.
En lösning med en fleroperationsmaskin med palettväxlare och en palettpool integrerad innebär hög produktivitet. Palettpoolen kan ha mellan 6-10 paletter.
Utnyttjandegraden av fleropen i en sådan lösning är mycket hög, det är inte svårt att komma upp till 80 procent av ett skift. Det finns även exempel där utnyttjandegraden i en fleroperationsmaskin som utrustas med ett palettsystem blivit så hög som 90-95 procent av timmarna för ett skift.
Denna typ av automationslösning kan också producera ett helt skift utan avbrott. Det är en kraftig ökning jämfört med om fleroperationsmaskinen skulle betjänas manuellt. Såväl långa som korta serier kan produceras med hög lönsamhet i anläggningen.
Palettisering av en flerop innebär ett effektivt flöde genom verktygsmaskinen och framför allt kraftigt minskade ställtider. Det finns också exempel på automationslösningar där ställtiderna är nästan noll.
En palettiserad flerop kan producera utan att den är bemannad eller övervakad. Innan en operatör går hem för dagen riggar hen paletterna, därefter utförs produktion i fleroperationsmaskinen under kvällen och natten.
Operatören skapar ett kösystem där ämnena på paletterna väntar på att bearbetas. Det är lätt att prioritera om i palettkön, exempelvis om verkstaden får ett akutjobb.
En anläggning med palettpool och en fleroperationsmaskin är en rejäl effektivitetsökning av produktionsprocessen och betyder att lönekostnaderna utslaget per producerad detalj kan sänkas rejält.
Det verkstadsföretag som kraftigt sänker arbetskraftskostnaden per producerad detalj stärker sin konkurrenskraft på en marknad där ständig prispress råder.
Palettisering av en floperationsmaskin är en investering från 700 000 till 1,2 miljoner kronor (beroende på utrustning). Det är mycket pengar, men med tanke på vad man får ut av automationslösningen är det en lönsam satsning.
Per Sjögren