Hasse vände nedåtgående trend
Hasse driver en mekanisk verkstad, en underleverantörsfirma inom skärande bearbetning. Företaget går bra, men så har det inte alltid varit. För ett par år sedan var det sämre, företaget förlorade beställningar, en anledning var att de inte var tillräckligt konkurrenskraftiga. Det gick så illa att Hasse fick säga upp två anställda.
Något måste göras för att vända den nedåtgående trenden. Hasse beslöt sig för att rationalisera med automation. Han började med att köpa en robot som integrerades med en av verkstadens svarvar. Ett år efter den investeringen satsade Hasse i ytterligare en lösning. Det blev en cell där en robot betjänade två fleroperationsmaskiner.
Någon maskininvestering behövdes inte genomföras den här gången heller, eftersom fleroparna redan fanns på verkstaden. I cellen som har visionsystem bearbetas jobb åt ett svenskt storföretag.
Hasse ville bli ännu starkare och satsade i en flerfunktionsmaskin. I den kan mycket avancerade detaljer bearbetas helt färdiga, då kan såväl fräsning som svarvning ha utförts på dem.
Med automation och avancerad maskinteknik uppnådde Hasses verkstad flexibilitet, även kostnaderna per producerad detalj sänktes, därmed minskades också produktionskostnaderna. Sammantaget innebar rationaliseringarna att Hasses mekaniska verkstad stärkte sin konkurrenskraft och blev en vinnare.
Affärerna gick allt bättre mer och mer jobb kom till Hasses företag. En stor del av den produktionen var jobb som tidigare hade utförts i låglöneländer. Beställarföretagen hade tröttnat på bristande kvalité, leveransproblem och att produktionen blev dyrare än vad som från början hade bestämts.
Att det gick allt bättre för hans underleveransföretag innebar att mer personal behövdes. Under de senaste två åren har fyra personer anställts. Idag har Hasses företag 19 anställda, vilket är två fler än när krisen började för honom.
Det finns flera vägar att ta för att vända en nedåtgående trend och bli en vinnare. Det gäller att anpassa sig, samt att våga satsa på teknik som förbättrar företagets konkurrensförmåga.
Historien om Hasse är fiktiv, det finns många Hasse därute i den svenska verkstadsindustrin. Tur är väl det.
Per Sjögren