Close Menu
Verkstadstidningen
    Facebook X (Twitter) Instagram
    VerkstadstidningenVerkstadstidningen
    • Hem
    • Annonsera
    • Prenumerera
    • Företagens Webbsida
    • Om Verkstadstidningen
    • Kontakta oss
    • Tidigare utgåvor
    Verkstadstidningen
    Hem » Ledaren nr 4 2018

    Ledaren nr 4 2018

    2018-04-13
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Det borde bli fler industrinätter i Sverige

    Rekordmånga svenska verkstäder behöver anställa, det finns dock ett stort problem, det saknas kvalificerad arbetskraft. Ett sätt att säkerställa tillgången på arbetskraft är förstås att få in fler unga i industrin, vilket är lättare sagt än gjort.

    Det har länge varit ett aber för verkstadsindustrin att få unga intresserade av att börja arbeta där. Problemet är inte att unga inte gillar den teknik som finns inom verkstadsindustrin, för det tror jag de gör –  bara de får kännedom om hur det ser ut på en modern verkstad.

    Saken är den att unga inte ser kopplingen till utbildningsvägar och olika yrken som finns inom verkstadsindustrin (till exempel att vara cnc-operatör vid en multifunktionell maskin, för att ta ett av många exempel).

    Dagens unga saknar helt enkelt referenser till industrin. För inte alltför länge sedan, 40-50 år tillbaka, låg fabriker och verkstäder inne i städerna och var en del av barnens uppväxtmiljö. Förebilder som arbetade inom verkstadsindustrin fanns i familjen, i släkten eller i umgängeskretsen.

    Många vuxna brukar hävda att ungdomar är ointresserade av verkstadsindustrin – problemet är snarare att dagens unga knappt vet om att den existerar. Det är alltså av allra största vikt att unga får upp ögonen för verkstadsindustrin och det finns lovande initiativ.

    Ett exempel är Industrinatten i Götene i Västra Götaland som arrangerades i november. Industrinatten är ett arrangemang mellan lokala företag i samarbete med Näringslivsföreningen och Götene kommun.

    Under Industrinatten genomförde flera industriföretag parallella öppna hus under en kväll. Företagen öppnade sina dörrar i första hand för elever, föräldrar, lärare, arbetssökande och nyanlända.

    Besökarna fick se modern teknik som avancerade verktygsmaskiner och automationslösningar samt fina arbetsmiljöer. Det var inte alls skitigt, bullrigt och tråkigt som är typiska vanföreställningar om verkstadsindustrin.

    En av de som deltog under Industrinatten berättade för mig vad en vuxen man hade uttryckt om ett av de öppna husföretagen ”jag har kört förbi företaget flera gånger, nu vet jag vad de gör”. Det blev många värdefulla möten mellan representanter för de utställande företagen och besökarna.

    Jag är övertygad om att koncept som Industrinatten leder till ökad förståelse för industriföretag och de människor som är verksamma där.

    Industrinatten har genomförts på ett par orter, bland annat i Malmö. Jag hoppas att ännu fler kommuner tar till sig detta koncept och att Industrinatten blir ett vanligt förekommande event i många orter i vårt avlånga land.

    För samtidigt som svensk verkstadsindustri växer väntar stora pensionsavgångar runt hörnet.

    Per Sjögren

    (Visited 14 times, 1 visits today)
    Per Sjögren

      Relaterade artiklar

      Än mer tillförlitlig och effektiv mätning med AI

      Ledare 2025-04-23

      Automation stärker AB Sverige

      Ledare 2025-03-21

      Automation kommer ständigt att vara på tapeten

      Ledare 2025-01-13

      En verklighet kan beskrivas på olika sätt

      Ledare 2024-12-05

      Verkstadstidningen
      Box 2082
      169 02 Solna
      08-514 934 00

      Besöksadress
      Vretenvägen 6
      171 54 Solna

      Chefredaktör
      Per Sjögren
      08-514 934 06
      per.sjogren@vtf.se

      Få nyheter i mailen
        © 2025 Verkstadstidningen

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.