Svensk industri behöver satsningen på Elmia
Mellan den 10-13 maj går industrimässorna på Elmia i Jönköping av stapeln. Parallellt genomförs Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Plåt, Elmia Automation samt Elmia Svets och Fogningsteknik.
Många ser fram mot mässorna på Elmia. Det gör jag med, det ska bli intressant att ett evenemang av denna dignitet genomförs i vårt land. Det behöver vi. Tekniska Mässan har upphört att existera, efterföljaren Max genomfördes två gånger för att sedan läggas ned.
Det finns de som tycker att det inte behövs mässor för verkstadsindustrin längre i Sverige, ny teknik kan man studera på EMO eller på AMB resonerar de. Att flyga är billigt och det är enkelt att ta sig till Tyskland för att besöka någon av supermässorna där.
Visst är det billigt att flyga idag, om man jämför med vad flygbiljetter kostade för 15-20 år sedan. Trots låga flygpriser är det få inom industrin som besöker mässor på kontinenten. Merparten av verkstadsindustrins anställda får överhuvudtaget aldrig chansen, vid många företag har de anställda inte tillåtelse att resa till mässor utomlands.
Det är mot den bakgrunden som mässorna på Elmia blir viktiga och (hoppas jag) ett lyft för Sverige. Genom att samla fyra industrimässor under ett och samma tak skapar man en tydlig mötesplats för den svenska verkstadsindustrin.
Det som sker på Elmia i maj är ingenting annat än en komplett produktionsteknisk satsning – ett industriellt skyltfönster kan man kalla det för.
På Elmia kan besökare studera den senaste tekniken när det gäller fleroperationsmaskiner, verktyg för skärande bearbetning, maskiner för plåtbearbetning, mätteknik, automationslösningar, svetsutrustningar, med mera.
Automation växer kontinuerligt inom industrin, men framför allt så integreras produktionstekniken alltmer. Exempel på hur det kan gestalta sig kan mässbesökare studera på Elmia.
I Jönköping får mässbesökare chansen att se hypermodern teknik, de får också tips och idéer på hur produktion kan effektiviseras. Genom att ta till sig de nya idéerna kan produktionen utvecklas och rationalisera vid deras företag och därmed bli mer konkurrenskraftiga.
De verkstadsföretag som är framgångsrika är de som helt enkelt har varit bäst i klassen. Dessa företag har genomfört investeringar, de har en modern maskinpark och är effektiva på att producera.
Per sjögren