Close Menu
Verkstadstidningen
    Facebook X (Twitter) Instagram
    VerkstadstidningenVerkstadstidningen
    • Hem
    • Annonsera
    • Prenumerera
    • Företagens Webbsida
    • Om Verkstadstidningen
    • Kontakta oss
    • Tidigare utgåvor
    Verkstadstidningen
    Hem » Ledaren nr 10 2017

    Ledaren nr 10 2017

    2017-11-01
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Det finns hopp när det gäller att hitta arbetskraft

    Rekordmånga svenska underleverantörer vill nyanställa. Det finns emellertid ett problem; det saknas arbetskraft. Det visar Underleverantörsbarometern som presenterades av Svensk Industriförening, Sinf, i augusti.

    Det är faktiskt så illa att bristen på utbildad arbetskraft hotar industrins tillväxt. Att 92 procent upplever någon typ av högkonjunktur är förstås glädjande, men den måste kunna förvaltas, enligt Sinf i Underleverantörsbarometern.

    Såväl svenska underleverantörer som verkstadsföretag med egna produkter får nu lida för ett utbildningssystem som inte kan leverera tillräckligt många utbildade elever som industrin behöver. Därför måste verkstäderna själva försöka att hitta arbetskraft.

    Många verkstäder tillämpar principen att anställa personal som någon medarbetare på företaget känner och kan gå i god för. Det kan vara personer som är händiga och teknikintresserade. ”Det är viktigt att det är rätt person”, som vd:n för ett Stockholmsföretag berättade för mig förra året.

    Den nyanställde skolas sedan in i arbetsuppgifterna och får lära sig tekniken. Denna procedur för att få tag på arbetskraft är numera praxis vid många mekaniska verkstäder i Stockholmsområdet.

    I Överum i Småland ligger CNH Industrial Sweden, ett företag med egna produkter. De utvecklar och tillverkar redskap för jordbearbetning, sådd och spridning inom lantbruket. Produkterna säljs över hela världen under varumärket Överum.

    CNH i Överum, som har 130 anställda, ser en stor uppgång för sina produkter och har behov av fler anställda. Men det är svårt att hitta kvalificerad personal.

    CNH Industrial Sweden har därför tagit initiativ till ett integrationsprojekt tillsammans med arbetsförmedlingen i Västervik och Lernia i Kalmar län, samt Montico som är en helhetsleverantör inom human resources.

    Projektet innebär att totalt 15 nyanlända ska få börja arbeta på fabriken i Överum i februari. CNH har satt målet högt. De nyanlända utbildas till kvalificerade yrken som svetsare och cnc-operatörer. Utbildningen startades före sommaren och tidigt i höstas påbörjades yrkespraktiken och den första kullen av elever började med arbetspraktik.

    När de nya medarbetarna börjar att arbeta på CNH i vinter blir de en resurs, som innebär att företaget kan öka produktionen av sina produkter som efterfrågas av kunder över hela världen.

    Det finns hopp runt om i landet när det gäller att hitta arbetskraft.

    Per Sjögren

    (Visited 7 times, 1 visits today)
    Per Sjögren

      Relaterade artiklar

      Än mer tillförlitlig och effektiv mätning med AI

      Ledare 2025-04-23

      Automation stärker AB Sverige

      Ledare 2025-03-21

      Automation kommer ständigt att vara på tapeten

      Ledare 2025-01-13

      En verklighet kan beskrivas på olika sätt

      Ledare 2024-12-05

      Verkstadstidningen
      Box 2082
      169 02 Solna
      08-514 934 00

      Besöksadress
      Vretenvägen 6
      171 54 Solna

      Chefredaktör
      Per Sjögren
      08-514 934 06
      per.sjogren@vtf.se

      Få nyheter i mailen
        © 2025 Verkstadstidningen

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.