Verkstadstidningen
    Facebook Twitter Instagram
    Verkstadstidningen Verkstadstidningen
    Prenumerera på vårt
    nyhetsbrev
    • Hem
    • Annonsera
    • Prenumerera
    • Om Verkstadstidningen
    • Kontakta oss
    • Tidigare utgåvor
    Verkstadstidningen
    Hem » Ledaren nr 1-2 2015

    Ledaren nr 1-2 2015

    2015-01-01
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    En sådan arbetsplats ville hon gärna jobba på

    Det är en paradox – samtidigt som företag inom verkstadsindustrin skriker efter kvalificerad arbetskraft, som cnc-operatörer, går en stor del av Sveriges unga utan jobb. Många av dem är utan jobb därför att de har skaffat sig fel utbildning, de får inga jobb när de är klara.

    Med tanke på ungdomsarbetslösheten borde det inte vara några problem för verkstadsindustrin att attrahera ungdomar, men det är det. Unga ratar industritekniska programmet (IN) på gymnasiet trots stora chanser till jobb efter avslutad utbildning.

    Det går alltid att resonera om varför ungdomar inte kan tänka sig en framtid inom verkstadsindustrin. Okunskap om industrin är en anledning. Många ute i samhället har inte en aning om vad som händer där.

    Nidbilder om verkstadsindustrin är vanligt förekommande. En som arbetar stenhårt med att försöka tvätta bort den negativa bilden är Niklas Dackborn, vd för Essde Teknik i Uppsala. ”Det är inte skitigt på en verkstad, vi utför ingenjörsarbeten”, påpekar han för de som har nidbilder av industrin.

    Essde Teknik är underleverantör med kunder inom bland annat rymd- och medicinteknikindustrin. Cnc-teknikerna på företaget arbetar efter deviserna innovation, perfektion och kvalité.

    Niklas Dackborn har också idéer om hur man kan locka unga till verkstadsindustrin ”jag skulle anställa en som gillar tv-spel, eller varför inte en ung person som skulle vilja utveckla tv-spel”, sa han till mig när jag ringde upp honom.

    Han har en poäng, det gäller att hitta nya knep om man ska få unga intresserade av en framtid inom verkstadsindustrin. Jag tror att branschföreträdare är alldeles för konventionella när de försöker få unga att söka sig en framtid inom verkstadsindustrin.

    Om vi leker med tanken att jag inte arbetar som journalist utan är anställd av Teknikföretagen med uppdraget att få unga intresserade av verkstadsindustrin. Jag reser runt i landet och håller föredrag på skolor om verkstadsindustrin.

    På en skola träffar jag en grupp 15 åringar. Till en pojke ställer jag frågan ”Tycker du om att arbeta med datorer”? Han svarar ja ”Bra, då är verkstadsindustrin något för dig”.

    Jag vänder mig till en tjej ”Tänk dig ett företag där det är rent, snyggt och där de anställda arbetar vid högteknologiska verktygsmaskiner. De håller på med finlir och löser problem, företaget utför bearbetning av detaljer med mycket extremt höga toleranskrav. Vill du arbeta på det företaget”?

    ”Det låter som ett meningsfullt arbete” replikerar hon. Det är det svarar jag. ”En sådan arbetsplats vill jag gärna jobba på”, svarar hon.

    Per Sjögren

    (Visited 5 times, 1 visits today)
    Per Sjögren

    Relaterade artiklar

    Ledaren nr 12 2022

    Ledare 2022-12-13

    Ledaren nr 3 2015

    Ledare 2016-06-07

    Ledaren nr 11 2022

    Ledare 2022-11-17

    Ledaren nr 4 2019

    Ledare 2019-05-20

    Verkstadstidningen
    Box 2082
    169 02 Solna
    08-514 934 00

    Besöksadress
    Vretenvägen 6
    171 54 Solna

    Chefredaktör
    Per Sjögren
    08-514 934 06
    per.sjogren@vtf.se

    (Visited 1 times, 1 visits today)
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Verkstadstidningen

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.