Att få utföra förebyggande underhåll (FU) på maskiner som säljs blir allt vanligare. Flertalet av Sveriges maskinleverantörer kan erbjuda sina kunder FU.
Ta Ravema som ett exempel, cirka 95 procent av de maskiner som företaget har sålt får de även utföra förebyggande underhåll på. Ravema har en gedigen serviceorganisation där tolv av 40–talet servicetekniker är specialiserade på förebyggande underhåll.
FU innebär att en maskin stängs av, från ett par timmar till ett par dagar (beroende på vilken typ av maskin det är och hur mycket arbete som ska utföras). Tiden som maskinen är avstängd är ett planerat stopp. Förebyggande underhåll är ett exempel på en nödvändig kostnad.
Ett planerat stopp, för att byta komponenter och gå igenom maskinen grundligt, är betydligt bättre än att ett haveri inträffar på grund av att förebyggande underhåll inte har utförts i maskinen.
Maskinhaveri är ett oplanerat stopp, som innebär driftstörningar i produktionen och är en onödig kostnad, akut underhåll tar tid och kostar stora pengar. Haveriet hade undvikits om företaget hade tillämpat FU.
Genom att utföra förebyggande underhåll har ett verkstadsföretag kontroll på sina maskiner, de får kännedom om eventuella defekter/brister som eventuellt kan leda till framtida fel och kan reparera i förebyggande syfte. Med FU får verkstaden mindre stillestånd och mer produktionstid i maskinerna, vilket ökar tillgängligheten i dem.
Kortsiktigt kostar FU pengar, långsiktigt är det en smart investering. Varför lägga ut ett par miljoner kronor på en maskin och enbart utföra avhjälpande/akut underhåll på den. Att vårda sin maskinpark är en investering som i slutänden betyder högre produktivitet för ett företag.
Jag har nämnt Ravema i texten. Ett annat företag med en betydande serviceorganisation är Olsons Maskinservice i Vingåker. På sidorna 28–31 kan du läsa om Olsons där service är en hörnsten för företaget.