Nu lanserar polska Sinterit uppföljaren till 3D-skrivaren med SLS-teknologi i bordsformat som kom ut på marknaden för ett par år sedan. Lisa2 har flera förbättringar som större byggvolym och bättre driftsäkerhet än föregångaren. 3D-Center i Västervik har agenturen för Sinterit i Sverige och Baltikum
-Lisa2 är en perfekt instegsmodell i tekniken. Normalt ligger SLS-maskinerna i prisklassen från cirka en miljon kronor och uppåt. Lisa2 kostar cirka 140 000 kronor och levereras med komplett utrustning för tillverkning. Man kan skriva ut bitar i det material som är tänkt för slutprodukten och testa dem i ett tidigt skede i utvecklingsarbetet, säger Ulf Qviberg vd på 3DCenter.
SLS-tekniken (Selective Laser Sintering) ger många möjligheter att producera avancerade geometrier och komplicerade detaljer.
-En av de stora fördelarna med SLS-tekniken är att den inte kräver något stödmaterial vid utskriften. Pulvret i sig fungerar som stöd, vilket förkortar tiden för efterbearbetning jämfört med exempelvis FDM-teknologin (tråd). Tid är ett viktigt argument för tillverkarna när det kommer till att investera i en egen SLS-skrivare.
Maskinen har maximal byggvolym på 150x200x260mm och skriver ut i olika polyamidmaterial, vanligast PA11 och PA12 men fler är under utveckling.
-Vi har flera kunder som tittade på Lisa1 men avvaktade då och som nu har visat intresse för Lisa2, avslutar Ulf Qviberg.
Lisa2 lanseras nu och börjar levereras i september. Komplett paket med bläster och materialmixer, kostar runt 140 000 kronor (14 000 Euro).