SSAB:s stålverk i Luleå står för sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp och har därmed landets största utsläpp. Nu beviljar Tillväxtverket, inom ramen för EU:s Fonden för en rättvis omställning, SSAB 1,45 miljarder kronor i stöd för omställning till fossilfri produktion av stål.
Nittio procent av EU:s järnmalmsproduktion kommer från Norrbotten. Länets järn- och stålindustri är mycket viktig för sysselsättning och ekonomi i Norrbotten och Sverige. Stålindustrin är också den industri som släpper ut mest koldioxid.
Med EU-medel från Fonden för en rättvis omställning och statlig medfinansiering beviljar Tillväxtverket nu 1,45 miljarder kronor i stöd för SSAB Luleås omställning till en praktiskt taget fossilfri produktion av stål. SSAB avser att ställa om sin stålproduktion i Luleå, från masugn och koksverk, till ett elektrostålverk.
Den elektriska ljusbågsugnen kommer att smälta stålskrot och direkt–reducerat järn producerat med hjälp av fossilfri vätgas. Förändringarna väntas leda till 90 procent minskade koldioxidutsläpp från SSAB Luleå samt minskade utsläpp till luft och vatten av andra ämnen med stor miljöpåverkan.
–Att stålindustrin minskar sina utsläpp och gör det med bibehållen konkurrenskraft är avgörande för de anställda i industrin och för svensk ekonomi. Det är viktigt för Norrbotten och för Sverige. Stödet bidrar till en fossilfri stålproduktion i linje med EU:s mål om klimatneutralitet senast 2050 samt till målen för den europeiska gröna given och dess industriplan, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.
Det nya stålverket väntas vara i bruk mot slutet av 2028 och nå full kapacitet 2029. Stödet är godkänt av EU-kommissionen.
Fonden för en rättvis omställning är en del av den europeiska gröna given. Fonden fokuserar på de industrier och län med mycket höga koldioxidutsläpp och ska bidra till att industrins klimatomställning sker med bibehållen konkurrenskraft.