De har nyligen avtäckt en färsk undersökning som granskar de framtida rekryteringsbehoven hos över 100 industriföretag i regionen och dess omgivningar under de kommande fem åren.
Svaret? Mer än 5 000 nya medarbetare inom en mängd olika yrkesområden.
– Industrin i Blekinge går som tåget. Vissa företag presterar dessutom exceptionellt bra och behöver öka sin personalstyrka för att möta den växande efterfrågan, berättar Ingela Håkansson, VD och klusterledare på Techtank.
Att veta att företagen behöver anställa är en sak, men för att strategiskt möta behoven krävs förståelse för vilken typ av kompetens som krävs.
Enligt Fredrik Gummesson, processledare på Teknikcollege Sydost, är det här nyckeln:
– För att vi ska kunna möta detta behov med rätt utbildningar har Teknikcollege Sydost och Techtank genomfört en omfattande kartläggning av kompetens- och rekryteringsbehoven hos våra samverkansföretag i Blekinge och omgivning.
Resultaten av enkätundersökningen är nu redo för analys. Det inkluderar att utvärdera behovet av arbetskraft från andra områden gentemot möjligheten att uppfylla dessa behov med lokal arbetskraft.
Genom kompetensplattformen “Teknik & Industri” kommer Techtank och Teknikcollege samordna insatser mellan olika aktörer som är involverade i kompetensförsörjning för industrin, inklusive kommuner, vuxenutbildning, yrkeshögskola och universitet.
Resultaten av kartläggningen kommer att bilda grund för initiativ som stärker regionens industri- och tekniksektor och främjar dess konkurrenskraft. Kartläggningen presenterades vid en presskonferens den 11 oktober, där företagsrepresentanter som deltagit i undersökningen var närvarande.
Alla var överens om att utmaningarna inom kompetensförsörjning måste ses som möjligheter och att industriella aktörer tillsammans med andra intressenter i regionen måste arbeta tillsammans för att lyckas.Ingen enskild kommun kan lösa kompetensförsörjningsutmaningen på egen hand. Det krävs samordnade insatser inom regionen, såväl som att attrahera nyinflyttade med bättre infrastruktur och attraktiva bostäder.
Så här svarade företagen på ett par av frågorna som i enkätundersökningen:
Närmare 80 procent av företagen i kartläggningen uppger att det är ganska svårt eller svårt att hitta rätt kompetens. Företagen listar en rad yrken som är särskilt svåra att rekrytera till och som man anser att det behöver utbildas fler av i regionen:
- Ingenjörer, olika inriktningar
- Elektriker
- El/energiområdet
- Mekaniker
- Tekniker
- Automationsingenjörer/tekniker
- Processoperatörer
- CNC-operatörer
- Svetsare
- Mekanikkonstruktörer
- Plåtslagare
- Ytbehandlare
- Underhållspersonal
- Industriprogram/Basindustriutbildningar
- YH-utbildningar
Några återkommande svar om anledningen till att företagen inte hittar den kompetens de söker:
- För få sökande till relevanta utbildningar
- För få kvalificerade sökande på arbetsmarknaden
- Dålig matchning mellan arbetsmarknadens behov och tillgängliga utbildningar
- Hög efterfrågan och stor konkurrens (bl a då flera stora företag växer snabbt och mycket)
- Det geografiska läget (ej attraktivt för unga)
- Lågt intresse för teknik från tidig ålder