Nu har Jernkontoret publicerat Stålåret 2022, en årlig summering av utvecklingen inom järn- och stålindustrin.
Läget inför stålåret 2022 såg inledningsvis bra ut. Efterfrågan på stål var i stort normaliserad och pandemin låg mer eller mindre bakom oss. Rysslands militära invasion av Ukraina i februari omkullkastade dock förutsättningarna. Ökad inflation, höjda räntor, energikris och prisökningar påverkade både konjunkturen och stålmarknaden.
– Sammantaget minskade den globala efterfrågan på handelsfärdigt stål under 2022 med 2,3 procent. EU och Storbritannien tillsammans backade med 3,5 procent och i Kina föll efterfrågan med 4 procent. Även för länderna i Central- och Sydamerika har en betydande nedgång noterats. Länder som trots den allmänt svaga efterfrågan har utvecklats positivt återfinns bland annat ASEAN-länderna såsom Indonesien, Thailand och Vietnam samt Indien, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.
Den svenska stålmarknaden har utvecklats i linje med den allmänna bilden i Europa. Bortsett från vissa delar av verkstadsindustrin så har verksamheten inom de stålkonsumerande branscherna varit oförändrade eller fallit tillbaka. Den samlade produktionen av råstål i Sverige landade på 4,1 Mton vilket är närmare 6 procent lägre än 2021.
I augusti godkändes ett stort och långtgående lagstiftningspaket i USA, Inflation Reduction Act (IRA). Närmare 400 miljarder dollar har anvisats till satsningar på statligt stöd till energiproduktion och åtgärder för att främja klimatet i USA. Stödet förutsätter produktion i USA vilket snedvrider konkurrensen i förhållande till importen och kommer sannolikt att få stor betydelse för den handelspolitiska utvecklingen framöver. Hur detta kommer att bemötas och hanteras av EU återstår att se.
– En omtumlande omvärld till trots, 2022 har också inneburit stor aktivitet och framsteg inom den svenska järn- och stålindustrin. Nya affärer, investeringar och innovationer har tillkommit under året och företagen har tagit flera viktiga steg i den pågående omställningen, avslutar Annika Roos, vd för Jernkontoret.
http://www.jernkontoret.se/stalaret