En av många tillverkare som kan erbjuda lasersvetsmaskiner är DenaliWeld med huvudsäte i Chicago.
–DenaliWeld är mer eller mindre helt nya i Europa, trots det har vi redan sålt bra med lasersvetsar, säger Johnny Kvist, vd för DenaliWeld Europe AB.
Johnny Kvist är vd och ägare av Saluco i Götene på västgötaslätten som säljer maskiner och utrustningar för plåtbearbetning. Sedan en tid tillbaka är han även ägare av DenaliWeld Europe AB som är generalagent i Europa för DenaliWeld. Från Götene styrs alltså DenaliWelds Europaverksamhet, där finns bland annat ett lager.
DenaliWeld är specialist inom lasersvetsning med flera innovativa patent för deras lasersvetsar. Företaget har erfarna ingenjörer och designers. DenaliWeld-svetsarna designas och tillverkas i Chicago-fabriken.
Det amerikanska företaget tillverkar såväl luftkylda som vattenkylda lasersvetsar.
–Det är svetslasrar med mycket höga effekter, tror att DenaliWeld har de kraftigaste på marknaden, säger Johnny Kvist.
De luftkylda svetsarna finns med 1500 och 2000 Watt. De vattenkylda som går under beteckningen CR finns med 1500, 2000, 3000 och 4000 Watt. Lasersvetsarna kan svetsa i aluminium, i galvat stål, svartstål och rostfria material.
Såväl manuell som automatiserad lasersvetsning kan utföras i en DenaliWeld-svets. Det amerikanska företaget samarbetar med ABB Robotics och använder deras Gofa-robotar som har en mycket hög precisionsnivå.
Det går snabbt att gå över från manuell till automatiserad svetsning.
DenaliWelds kollaborativa robotsvetssystem använder handhållna svetsbrännare. Lasersvetsmaskinen är utrustad med en knapp för manuell/automatisk växling, vilket möjliggör snabb övergång mellan handhållen och automatisk svetsning.
–Det är bara att slå om en switch och koppla in sladden från Gofa-coboten. Önskas ett annat fabrikat så använder man en omvandlings-switch, säger Johnny Kvist.
En svets från DenaliWeld är förberedd för cobot och robot redan då en kund köper den.

Foto: DenaliWeld
Samtliga lasersvetsar från DenaliWeld har CE- och SGS-certifiering. SGS är en världsledande aktör inom inspektion, verifiering, testning och certifiering, som sätter standarden inom kvalitet och integritet.
Johnny Kvist tror mycket på lasersvetsning.
–Jag är övertygad om att lasersvetsning kommer att utmana TIG- och MIG-svetsning i framtiden, framför allt då i tunna material. Med lasersvetsning kan man svetsa mycket snabbt i tunna material.
Han fortsätter:
–Vid en jämförelse mellan TIG-svetsning och lasersvetsning så går det ungefär fem gånger snabbare med lasersvetsningen. Det blir också mindre värmespridning så materialet slår sig mindre.
Lasersvetsning har flera fördelar gentemot konventionella svetsmetoder. Med lasersvetsning går det att svetsa så fina fogar att det, i de flesta fall, inte behövs någon efterbearbetning som slipning eller betning.
När det gäller lasersvetsning kan efterbearbetning många gånger vara detsamma som att torka rent den fogade komponenten med en trasa.
Med konventionella svetsmetoder är det hög värmeutveckling, det kan påverka mått och hål på en sammanfogad konstruktion. När svetsningen är klar har kanske ett par av måtten slagit sig och ligger därför inte inom toleranserna. Att rätta till felen tar tid och det kostar pengar.
Lasersvetsning är en ”kall” process och på de svetsade komponenterna/produkterna uppstår obetydliga formförändringar. Deformationerna vid lasersvetsning är mycket små och medför därmed ingen eller mycket lite efterbearbetning.
Trots den breda materialkompatibiliteten finns det begränsningar i lasersvetsningens effektivitet beroende på materialets egenskaper. Till exempel, vissa materialtyper kan kräva anpassade laserinställningar eller specifika svetsparametrar för att uppnå optimala resultat.
Det är därför viktigt att noggrant överväga materialvalet i samband med lasersvetsningsprojekt för att säkerställa högsta möjliga svetskvalité.