Verkstadstidningen
    Facebook Twitter Instagram
    Verkstadstidningen Verkstadstidningen
    Prenumerera på vårt
    nyhetsbrev
    • Hem
    • Annonsera
    • Prenumerera
    • Företagens Webbsida
    • Om Verkstadstidningen
    • Kontakta oss
    • Tidigare utgåvor
    Verkstadstidningen
    Hem » Rörlaserskärmaskinen öppnar upp för nya konstruktiva lösningar
    Till vänster på bilden Bystronics representant Jannis Kolimenos och Ingemar Andréasson vid rörlaserskärmaskinen ByTube 130. Foto: Industribilder.se
    Till vänster på bilden Bystronics representant Jannis Kolimenos och Ingemar Andréasson vid rörlaserskärmaskinen ByTube 130. Foto: Industribilder.se

    Rörlaserskärmaskinen öppnar upp för nya konstruktiva lösningar

    2023-06-30
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    En helt ny rörlaser har installerats hos Bjärnums Stålprodukter. Den förändrar synen på tillverkningen av pall- och rullcontainrar som är några av det skånska företagets specialområden.

    Bjärnums Stålprodukter AB utför legotillverkning och har egna produkter. Företaget tillverkar bland annat rull- och pallcontainers för varuhantering. På verkstaden finns numera rörlaserskärmaskinen ByTube 130 från Bystronic.

    –Det är den första i Skandinavien som har installerats, säger Bystronic Scandinavias representant Jannis Kolimenos.

    –Vårt långa samarbete med Bystronic gjorde att valet av rörlaser var lätt, säger Ingemar Andréasson som är vd för Bjärnums Stålprodukter.

    Enligt ledningen för Bjärnums Stålprodukter bidrar ByTube 130 till att öppna upp för nya konstruktiva lösningar när det gäller produktionen hos Skåneföretaget.Bystronic ByTube 130 skär runda eller rektangulära rör mellan 10–130 mm. Den laddas med rör baktill och sköter sig själv om man ska skära större volymer, och kan även vid fåstyckstillverkning laddas i fronten.

    Inga inställningar behöver ändras av operatören när en ny produkt ska skäras, vilket innebär att den är väldigt snabbarbetad och flexibel. Att kunna gravera in logotyper eller serienummer även på väldigt små runda rör öppnar även upp för möjligheter.

    Sedan en tid tillbaka använder sig Bjärnums Stålprodukter också av södra Sveriges kraftfullaste fiberlaser, även den från Bystronic. En gigant på hela 15 000 Watt. Bredvid den maskinen står en fiberlaserskärmaskin med en maxeffekt på 10 000 Watt.

    –Med vår nu samlade kraft på 25 000 Watt känner vi oss starka inför framtiden. Det är främst snabbheten och exaktheten hos de skurna detaljerna som gör att vi valt så pass kraftfulla lasrar, säger Ingemar Andréasson.

    Bjärnums Stålprodukter är ett företag med anor. De slog upp sina portar på 1960-talet, fram till idag har tusentals kunder skrivits in i kundregistret som nu ökar med 1–2 nya kunder varje vecka.
    Ungefär 60 procent av företagets produktion är rullande behållare för olika ändamål. Landets regioner är frekventa beställare av vagnar för läkemedel samt tvättvagnar och liknande.

    –Många kunder kommer till oss med sina specialbehov, vi har ett ständigt utvecklingsarbete tillsammans med dem. Stackningsbara containrar som är utrymmesbesparande när de inte används är en variant av kundanpassning, och distributionsindustrin vill gärna ha sina logotyper utskurna eller etsade i vagnarna, säger Ingemar Andréasson.

    Han fortsätter:
    –Postens ombudsvagnar skall vara låsbara, så det finns otaliga varianter av dessa. Vi arbetar även med olika utvecklingsprojekt åt stora affärskedjor.

    Runt 60 procent av företagets omsättning består av vagnar av olika modeller, resterande tillverkning är väldigt skiftande och beror på kundernas beställningar. Tillverkningen på legosidan går från fåstyckstillverkning till större serier, och den flexibilitet som två snabba och kraftfulla fiberlasrar ger innebär att det aldrig uppstår flaskhalsar i produktionen.

    Allt fler svenska verkstäder satsar på rörlaserskärning. I en rörlaser som ByTube 130 bearbetas profiler helt färdiga i en enda uppspänning. Det öppnar bland annat upp för att rör kan användas inom olika konstruktioner i betydligt större utsträckning än vad som tidigare var fallet.

    Här är ett av många exempel – genom att skära till en tapp (i en rörlaser) som passar in i ett annat hål får man en bajonettfattning och därmed kan två sidor låsas ihop och monteras till en detalj/produkt.

    Kan ett led i produktion elimineras genom att en produkt tillverkas på ett annat sätt än jämfört med tidigare har mycket tid sparats. Och tid är pengar.

    En rörlaserskärmaskinen kan också ersätta och vara ett alternativ till andra processer som sågning och borrning.

    Release från Bystronic Scandinavia som har kompletterats med text av Verkstadstidningen.

    (Visited 74 times, 1 visits today)
    Per Sjögren

    Relaterade artiklar

    Nytt projekt ska matcha metallindustrins kompetensbehov

    Nyheter 2023-10-03

    Ännu lägre energiförbrukning i AP&T:s servohydrauliska press

    Nyheter 2023-10-03

    Komplett katalog för djuphålsborrning

    Nyheter 2023-10-02

    Ännu en robot från Yaskawa när det gäller samarbete människa och robot

    Nyheter 2023-10-02

    Verkstadstidningen
    Box 2082
    169 02 Solna
    08-514 934 00

    Besöksadress
    Vretenvägen 6
    171 54 Solna

    Chefredaktör
    Per Sjögren
    08-514 934 06
    per.sjogren@vtf.se

    Få nyheter i mailen
      © 2023 Verkstadstidningen

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.