I år har ABB introducerat två nya varianter av den kollaborativa roboten GoFa.13 erbjuder nya möjligheter när företag ska utnyttja cobotautomation för att uppnå ökad effektivitet.
Cobotarna kan hantera laster på upp till tio respektive tolv kg med marknadsledande repeterbarhet och de klarar fler arbetsuppgifter i nära samarbete med personal, något som löser problem med brist på arbetskraft och yrkeskompetens samtidigt som både säkerheten och produktiviteten förbättras.
Enligt ABB är GoFa 10 och GoFa 12 enkla att programmera och snabb integrering i produktionsmiljöer minskar hindren för inträde på automationsmarknaden för förstagångsanvändare, utbildare samt små och medelstora företag.
Sedan ABB lanserade sin cobot YuMi 2015 har företaget byggt upp en branschledande cobotportfölj som tillgodoser den växande efterfrågan på säkra och lättanvända automationslösningar som täpper till hålen med brist på högutbildad arbetskraft.
Genom att tillgodose behoven av kollaborativa robotar som klarar större laster och med längre räckvidder utvidgar GoFa 10 och 12 fördelarna med automation till nya industritillämpningar också för förstagångsanvändare.
Förutom den förbättrade lastkapaciteten erbjuder cobotarna GoFa 10 och 12 marknadens bästa TCP-hastighet (Tool Center Point) på upp till två meter per sekund med 0,02 mm avvikelse för förbättrad repeterbarhet – en tvåfaldig förbättring i förhållande till jämförbara lösningar.
Cobotarna är IP67-certifierade mot inträngande fukt och damm och utvidgar fördelarna med snabba och noggranna kollaborativa robotar till nya industritillämpningar, där de kan automatisera krävande arbetsuppgifter som maskinbetjäning, svetsning, hantering av detaljer, polering och montering.
GoFa 10 har en räckvidd på 1,62 meter – 14 procent längre än andra robotar i klassen och tillräckligt långt för att kunna hantera amerikanska pallar – något som gör den idealisk för palleteringstillämpningar.
Förutom att cobotarna GoFa 10 och 12 är enkla att programmera är det även lätt att driftsätta och använda dem. Det minskar hindren för inträde på automationsmarknaden för förstagångsanvändare och små och medelstora företag.
Med lead-through-programmering och ABB:s mjukvara Wizard Easy Programming blir konfigureringen inte så svår. Det innebär att icke-specialister snabbt kan automatisera sina tillämpningar genom att justera enkla grafiska kommandoblock i stället för att behöva skriva komplexa programmeringskoder.
ABB:s app SafeMove är förinstallerad i cobotarnas robotstyrenhet ABB FlexPendant och ger säkra hastighetsgränser, övervakning av stillastående samt övervakning av orientering. Med andra ord det betyder att robotar och människor kan arbeta nära tillsammans utan att det krävs otympliga skyddsbarriärer eller staket.
GoFa 10 och GoFa 12 drivs av ABB:s styrenhet OmniCore. OmniCores rörelsestyrning tillhandahålls genom ABB–teknikerna TrueMove och QuickMove. GoFas intelligenta vridmoments- och positionssensorer säkerställer de mjuka rörelser som krävs för ytbehandling, fastsättning, montering och testning med största precision.
Energibesparande funktioner som regeneringsteknik och bromskraftåtervinning minskar energibehovet med upp till 20 procent och förbättrar därmed även hållbarheten.
Drar nytta av innovationer från ABB Robotics ekosystem
Som ett svar på den ökande diversifieringen av automationstillämpningar har ABB också introducerat programmet ABB Robotics Ecosystem.
Genom att koppla samman tredjepartstillbehör som gripare, kameror, skräddarsydd programvara och de nya GoFa-cobotarna som är kompatibla med ABB:s portfölj, kan användarna genom programmet enkelt dra nytta av innovationer från hela det snabbt växande ekosystemet hos ABB Robotics.