Fortsatt positiva tongångar, ett bra avslut på 2017 och brist på arbetskraft. Så kan man sammanfatta Underleverantörsbarometern som presenterades av Svensk Industriförening (Sinf) i början av februari.
–Är man en duktig säljare eller marknadsförare så finns det väldigt många möjligheter inom industrin. Branschen behöver ytterligare kompetens i form av just de personalgrupperna, säger Sinf:s vd, Joakim Norlén, i ett pressmeddelande.
Positiva siffror och ökade anställningsplaner är de kanske viktigaste indikatorerna i Underleverantörsbarometern. Undersökningen, som gjorts kvartalsvis sedan 2007, fungerar som en temperaturtagare på underleverantörsindustrin.
–Vart tredje företag vill eller planerar att nyanställa och man söker produktionspersonal, marknadsförare och framförallt säljare. Personalgrupper som det är brist på i Sverige. Vi har helt klart en utmaning framför oss, säger Joakim Norlén.
I frågan om kapacitetsutnyttjande så är trenden tydlig; idag utnyttjar åtta av tio underleverantörer över 70 procent av sin produktionskapacitet jämfört med sex av tio företag vid senaste konjunkturuppgången 2013. Att det har tagit tid beror på flera orsaker.
–En av dem är bristen på kompetens och arbetskraft, men självklart också de alltför långa betaltiderna, säger Joakim Norlén.
De mindre och medelstora företagens förutsättningar påverkas till stor del av politiska beslut; frågor som betaltider, tillgången till kapital samt beskattning kan hanteras nationellt för att stärka konkurrenskraften internationellt. Svensk industri är exportberoende, utgör ryggraden i svensk export och är en förutsättning för många tjänstebranscher.
I Underleverantörsbarometern mäter Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1 200 medlemsföretag.