När Elmia Plåt drar i gång den 14 maj blir det fjärde gången som One Automation deltar. De kommer bland annat att visa en ny valsmatare, ett unikt produktionsövervakningssystem och presenterar även ett system för energideklaration av plåtdetaljer.
Roine Nilsson, vd för One Automation, ser fram emot mässan.
–Vi kommer att slå på stora trumman, vi har aldrig satsat så mycket på denna mässa som vi gör denna gång.
One Automation visar bland annat en nyutvecklad valsmatare, MA501 som de har varit med och utvecklat. Det som skiljer denna valsmatare från andra är att MA501 har nållagrade valsar i stället för kullager.
–Det betyder att det är mer stabilitet och längre livslängd i MA501 än vad det är i kullagrade valsar. En nållagrad valsmatare tål betydligt mer belastning än vad en med kullager gör, säger Roine Nilsson.
Tidigare tillverkade företaget Maskinautomatic en liknande valsmatare, MA501 har sitt ursprung i Maskinautomatics gamla design. För närvarande finns valsmataren i bredder på 200 och 300 mm och med valsdiameter på 60 mm. I framtiden kommer One Automation även att ta fram en MA501 med valsdiameter på 80 mm och i bredder upp till 600 mm.
One Automation har utvecklat ett nytt produktionsövervakningssystem som presenteras på mässan.
–Det är ett revolutionerande system med unika funktioner som ingen annan tillverkare av denna typ av system har, säger Roine Nilsson. Vi har valt att inte berätta om de unika funktionerna förrän mässan börjar.
Systemet har i skrivande stund ännu inte något namn.
Utöver detta presenteras en metod för energimätning av detaljer. Systemet är inbyggt i styrsystemet Total Control. När man kör en ny batch, till exempel i en presslina, nollställs en mätare som är kopplad till Total Control.
Produktionen kan vara en serie på till exempel 10 000 detaljer.
När batchen har körts vet man exakt hur många kW som gick åt. Den totala mängden kW slås sedan ut på de 10 000 detaljerna, därmed får man fram hur många watt som det går åt för att tillverka en detalj.
Energibesparingar och mätning av hur många kW som går åt för en produktion ligger verkligen i tiden menar Roine Nilsson:
–Fordonsindustrin har krav på sig att koldioxidstämpla, energideklarera, varje detalj som ingår i ett fordon. Det betyder att alla plåtdetaljer som pressas i till exempel en presslina måste ha uppmätt data på hur mycket energi det krävdes för att tillverka en detalj.
Detta krav på fordonsindustrin gäller från och med 2026.
–Det här brinner verkligen i knutarna, säger Roine Nilsson.
På Elmia Plåt presentar One Automation också ett nytt gränssnitt i deras styrsystem Total Control. Företaget som ligger i Anderstorp har arbetat i ett halvår med att utveckla gränssnittet. Det nya produktionsövervakningssystemet tog ett år att utveckla.
Förutom att utveckla styrsystem och valsmatare arbetar One Automation mycket med att modernisera äldre presslinor. De representerar även den turkiske presstillverkaren Dirinler. One Automation säljer bland annat även riktverk, hasplar och kompakta liner med kundspecifika lösningar gällande bandbredd, valsdiameter och haspelstorlek.