När mässan AMB i Stuttgart genomfördes förra hösten var några av alla de utställare som Verkstadstidningen har skrivit om Mapal, Iscar, Axile, Matsuura och Haas.
Tyska Mapal har en bred repertoar, bland annat tillverkar de verktyg för skärande bearbetning. Ett av verktygen i Mapals monter på AMB var NeoMill-T-Finish, en ny vändskärsfräs för planfräsning i aluminium. NeoMill-T-Finish har tangentialskär.
–En av fördelarna är att det är inget skär som behöver ställas in, säger Björn Torslund, produktchef Mapal på Colly Verkstadsteknik som representerar Mapal i Sverige.
Planfräsen fungerar enligt plug & play-principen, en cnc-operatör kan byta skären själv och ingen inställning behövs efteråt. Detta innebär att man behöver färre fräskroppar på lager.
Enligt Mapal får man ned kostnaden per producerad detalj genom att använda NeoMill-T-Finish i produktionen.
–Det är bra livslängd på skären, säger Björn Torslund.
En fördel med ett tangentiellt skär är mycket starkare skäregg jämfört med ett positivt skär. Tangentiella skär passar bättre än positiva skär framför allt när det gäller bearbetning av tuffare aluminium med lite högre kiselhalt (Si).
Högre kiselhalt i aluminium ökar hållfastheten, därmed kan man bearbeta detaljer som både är lätta och samtidigt har hög hållfasthet (reds. anm).
Iscar demonstrerade bland annat de nya fräsarna NEODO S890 som är konstruerade för grov till medelgrov bearbetning samt plan- och hörnfräsning i främst stål och gjutjärn.
Dessa 90°-fräsar konstruerades för maximal kostnadseffektivitet och produktivitet vid fräsning under ogynnsamma förhållanden. Verktyget har ett mycket hållfast och starkt dubbelsidigt skär.
Skäret har en kvadratisk profil där dess ovansida, undersida och sidor har specialformats med hjälp av Iscars unika pressningsteknik. Detta ger åtta spiralvridna skäreggar, fyra per sida.
När skäret är monterat på fräsen ger det mjuk bearbetning och minskad effektåtgång vid fräsning under en rad olika bearbetningsförhållanden, till exempel vid intermittent bearbetning, tack vare positiva radiella och negativa axiella spånvinklar. Skärlägets laxstjärtsprofil ger en mycket stark inspänning.
För förbättrad ytfinish har skäret försetts med en inbyggd wiper. Ett nytt utseende på den kvadratiska skärprofilen i kombination med pressningsteknikens fördelar har resulterat i effektiva och ekonomiska lösningar för planfräsning, särskilt för bearbetning nära skuldror där det är svårt att komma åt.
Axile, som tillverkas av taiwanesiska Buffalo Machinery, består av tre- och femaxliga fleroperationsmaskiner. På AMB visades bland annat den femaxliga fleroperationsmaskinen Axile G6.
Maskinens design baseras på en avancerad portalkonstruktion för att åstadkomma de bästa förutsättningarna vid bearbetning av mycket komplexa detaljer. I Axile G6 kan kraftfull femaxlig bearbetning utföras då det är hög dynamik i maskinens rörelser (tre axlar) och i arbetsbordets rörelser (två axlar).
De båda roterande axlarna i maskinbordet drivs av inbyggda motorer med högt vridmoment.
Mekana Maskin i Örebro som representerar Axile i Sverige har sålt flera G6:or till verkstadsföretag. Här är några fakta om Axile G6 – maskinbordet 600 mm i diameter och klarar arbetsstycken upp till 600 kg. XYZ är 650/850/500 mm, spindeln roterar upp till 20 000 rpm och har en HSK-A63 som kona. Antal verktygsplatser i maskinen är 60 och 320 som option.
När det gäller automation ihop med fleroperationsmaskiner har japanska Matsuura flera intressanta exempel att demonstrera för kunder, bland annat MAM72. Konceptet består av en fleroperationsmaskin ihop med ett fullt integrerat palettsystem.
Matsuura MAM72 är en maskinmodell som Matsuura har haft i 30 år och har utvecklats för att man ska kunna tillämpa obemannad körning, i små till mellanstora serier. MAM står för Matsuura Automated Manufacturing och 72 för att i denna maskincell kan upp till 72 timmar av oavbruten produktion utföras.
Maskinerna i MAM72-serien är allt-i-ett-maskiner för obemannad produktion och konceptet kan beskrivas som en ”fabrik” i fabriken.
På mässan demonstrerades MAM72–35V PC40 som hade 40 palettplatser. Fleroperationsmaskinen har finesser som att rotationsaxlarna B och C har direktdrift (svarvmöjligheter finns som option). Vidare har maskinen mekaniskt raka axlar inom två µm och samtliga precisionsytor är handskavda.
Amerikanska Haas deltog på AMB och demonstrerade sin automationsprodukt Pallet Pool integrerad med den femaxliga fleroperationsmaskinen UMC 500. Palett Pool för UMC–500 passar för såväl högvolymproduktion som också för kortare serier.
I Pallet Pool kan en användare tilldela sig ett specifikt delprogram för varje palett. Varje gång paletten förflyttas in till maskinen för bearbetning anropar styrsystemet automatiskt det valda detaljprogrammet.
Paletterna kan schemaläggas individuellt enligt prioritets- och sekvenseringskrav, vilket möjliggör att högprioritetsdetaljer kan bearbetas först eller utföras oftare. Kompletta paletter returneras automatiskt till lagringsplatsen, eller kan sekvenseras till en skyddad operatörsstation för omedelbar tömning och omladdning.
Edströms Maskin som är agent för Haas i Sverige har under de senaste åren sålt bra av Pallet Pool.