Laser Nova i Östersund är ett riktigt laserföretag. Den senaste produkten på verkstaden är lasermärkaren Trumpf TruMark Station 5000.
Laser Nova har kunder inom medicinteknik- och kärnkraftsindustrin samt offshore. Den senaste tiden även en del inom fordonsindustrin då företaget ingår i ett större utvecklingsarbete kring bränsleceller som ska monteras i bilar.
Laser Nova tillhandahåller helhetslösningar inom laserbearbetning från prototyp till stora serier. Specialistområdet är mikrobearbetning och det unika är att de erbjuder både legoarbeten, konsultation, forskning och utveckling.
Företaget är även unikt då de kan erbjuda kunder laserskärning, lasersvetsning, lasermärkning och håltagning med laser. Allt med den gemensamma nämnaren – laserbearbetning i ytterst små dimensioner. Laser Nova hanterar mycket rostfritt stål och titan.
Det är vanligt med detaljer till slutprodukter som ibland är bara någon tiondels millimeter i diameter och där vi pratar ytstruktur på nanonivå. Exaktheten i arbetet är helt enkelt avgörande.
Laserbearbetning erbjuder en unik flexibilitet ofta både billigare och snabbare än andra tekniker. Lasrar har egenskaper som gör dem lämpliga för arbeten i mycket små dimensioner.
Man kan till exempel skära komplexa geometrier och smala snitt, ända ner till 0,015 millimeter i snittbredd, borra små hål, osynliga för ögat, samt svetsa fogar ner till någon tiondels millimeter i bredd. En annan fördel med laser är att är det snabbt och smidigt med egentligen allt från prototyp till serietillverkning. Flera olika geometrier kan testas utan att kostnaden blir hög. Det här innebär att Laser Nova kan ta sig an komplicerade uppdrag med höga krav på precision.
Gällande lasermärkningen använder sig Laser Nova sedan i maj i år av märklasern Trumpf TruMark Station 5000 med en 50-watts laser. Laser Nova använder stationen främst för ytstrukturering och en särskild process som gjorde att valet föll på Trumpf.
Innan köpet utvärderades Trumpf-lasern grundligt där olika laserstyrkor och optik för ändamålet testades.
–Här måste vi säga att vi har haft ett riktigt bra samarbete med Trumpf, både lokalt och från lasercentrum vid huvudkontoret i Tyskland, säger Christer Nilsson som tillsammans med Rickard Olsson och Ove Sundelin äger Laser Nova
Christer Nilsson fortsätter:
–Trumpf har förstått våra behov av att utvärdera och hitta rätt och vi har fått svar på de frågor vi hade. Tillsammans med en kund har vi tagit fram en unik process som vi verkligen tror är något det finns en stor marknad för.
Processen innefattar att strukturera en yta i titan på en benskruv till en protes så att den på bästa och snabbaste sättet växer in i skelettet. Titan är känt för att accepteras av den mänskliga kroppen och används sedan länge i implantat.
Rickard Olsson berättar att deras process erbjuder en helt unik struktur med en noggrannhet på mikronivå, det rör sig om en yta täckt av små små kulor runt 2-20 mikrometer i diameter.
–Den här exakta ytstrukturen gör att man triggar igång produktionen av benceller.
Rickard Olsson förklarar att man ”retar” kroppen och får igång en inflammation, och då bildas det benceller runt om ytan och skruven eller en annan typ av implantat växer fast väldigt snabbt i benet. Jämför man med en slät yta på ett implantat handlar det om hela 400 procent gånger snabbare hopväxning.
–Det har krävts många tester för att komma fram till den här processen och universitetet i Göteborg har gjort mycket forskning på området, säger Rickard Olsson. Vi har testat massor, först hittade vi en bra metod för tandimplantat, så utvecklade vi en för hörselimplantat och nu då även benproteser.
Man ville också investera i ett färdigt system för det här och inte bygga en egen lösning och Trumpf matchade det på bästa sätt med TruMark Station.
–Struktureringen är huvudinriktningen och nu kan vi erbjuda både högre kvalitet och högre kapacitet med den nya maskinen, säger Rickard Olsson.
Christer Nilsson skjuter in:
–Vi har en mycket mer exakt produktion idag och med det här systemet ser vi även en stor utvecklingspotential för andra nya produkter.
Laser Nova kan även erbjuda en bred konsultation inom laserteknik. Tack vare hög kunskap anlitas de gärna som experter som ofta får ta ansvar för allt från forskning, förstudier, utredningar, fram till förpackade slutprodukter.
Kunderna finns främst inom branscher där det ställs extra höga krav på precision och hög kvalitet som till exempel inom medicinteknik och för Laser Nova är målet att komma in tidigt i kundens produktutvecklingsprocess.
–Tillsammans med utvecklingsavdelningar och konstruktörer tar vi fram den mest kostnadseffektiva processen och bästa resultatet i kvalitet, säger Rickard Olsson som tillsammans med Christer Nilsson och Ove Sundelin äger Laser Nova.
Svetsningen är företagets största område, inom den nischen växer de kontinuerligt. När det gäller svetsningen har de en mängd olika kunder inom flera segment.
Den stora fördelen med lasersvetsning i små format är främst att processen medför att en mycket liten zon blir värmepåverkad och därmed skyddas det runtom som ibland exempelvis kan vara värmekänsliga elektronikkomponenter.
Till exempel var man med och tog fram processen för att svetsa en förslutning av ett hölje till en pacemaker i titan.
–Svetsningen växer mer även tack vare hur vi analyserar och utvecklar tekniken, säger Rickard Olsson, med både höghastighetskameror och mikroskop gör vi studier med hög precision.
Laser Nova har en Trumpflaser för svetsningen, en 1 kW:s fiberlaser som Östersundsföretaget har byggt en egen automationslösning till.
Laser Nova, som grundades 1999, har tolv anställda vilket inkluderar delägarna Rickard Olsson, Christer Nilsson och Ove Sundelin.
Denna artikel kommer från Trumpf Maskin och har redigerats av Verkstadstidningen.