Close Menu
Verkstadstidningen
    Facebook X (Twitter) Instagram
    VerkstadstidningenVerkstadstidningen
    • Hem
    • Annonsera
    • Prenumerera
    • Företagens Webbsida
    • Om Verkstadstidningen
    • Kontakta oss
    • Tidigare utgåvor
    Verkstadstidningen
    Hem » Med flerfunktionsmaskinen vässas produktionen
    Förra året introducerade Index modellen Traub TNX 220. Denna flerfunktionsmaskin har två revolvrar, huvud- och motspindel båda med en spindelgenomgång på 76 mm och maskinen klarar chuckjobb upp till 230 mm i diameter. Traubs multifunktionella maskin har en kraftfull motordriven svarvspindel med beprövad Y/B-dubbkinematik, vilket innebär att komplexa femaxliga svarvoperationer kan utföras. Foto: Index Werke

    Med flerfunktionsmaskinen vässas produktionen

    2023-10-06
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    För att vara konkurrenskraftig på den globala marknaden använder sig svenska verkstäder bland annat av flerfunktionsmaskinen. Maskintypen ger fördelar som att ledtiden på en komponent kan sänkas, samt att en verkstad uppnår rörlighet i produktionen.

    En flerfunktionsmaskin är en kombination av en avancerad fleroperationsmaskin och en svarv. I denna maskintyp kan fräsning, svarvning, borrning, med mera utföras effektivt, och det utan att ett ämne behöver tas ut ur maskinen för att spännas om.

    För en underleverantör som utför alla möjliga typer av produktion och inte har särskilt lång framförhållning är maskintypen helt suverän då den kombinerar det bästa från svarven och fleroperationsmaskinen.

    En känd flerfunktionsmaskin på svenska verkstäder är Okumas Multus.

    –Vi har sålt mycket av Multus under årens lopp, säger Pierre Huss, försäljningschef på Stenbergs som är återförsäljare av Okuma.

    –Köpare av Multus är alla kategorier av verkstäder. Det är verkstäder som utför kortserieproduktion till de som utför volymtillverkning. Vi säljer Multus till företag som är verksamma inom fordonsindustrin och även till prototypverkstäder. Multus är mångsidig.

    –I och med att Multus kan fås i utförande med en nedre revolver och integrerad med en robot så blir den mycket gångbar för produktion av stora volymer.

    Denna bild av Multus U5000 togs av Verkstadstidningen på EMO-mässan i Milano för två år sedan. Det som utmärker Multus U–modellerna är den betydligt större Y-axeln och att nedre revolver med tolv verktygsplatser för svarv- och drivna verktyg kan fås som tillval. Foto: Per Sjögren
    Denna bild av Multus U5000 togs av Verkstadstidningen på EMO-mässan i Milano för två år sedan. Det som utmärker Multus U–modellerna är den betydligt större Y-axeln och att nedre revolver med tolv verktygsplatser för svarv- och drivna verktyg kan fås som tillval. Foto: Per Sjögren

    Multus finns som serie U och serie B. U-serien, som är den senaste generationen, finns i tre varianter och har större Y-axel och högre avverkningskapacitet för frässpindeln jämfört med modellerna i B-serien.
    Multus B-serie finns i sju varianter och maskinerna kan utrustas med motspindel.

    Den kanske mest förekommande flerfunktionsmaskinen på svenska verkstäder är Mazaks Integrex. En anledning till att den är så populär kan vara att Mazak lanserade sina första flerfunktionsmaskiner redan på 1980-talet och har fått ett försprång jämfört med andra maskintillverkare när det gäller konceptet med flerfunktionsmaskinen.

    Det finns många små och medelstora verkstadsföretag som har ett flertal Integrex-maskiner. De som har köpt sin första Integrex av Ravema fortsätter sedan att köpa fler av den modellen från maskinleverantören i Värnamo. Ute i industrin brukar cnc-operatörer beskriva de gillar att arbeta vid en Integrex ”den är mångsidig och enkel att programmera”.

    Har Integrexen styrsystemet Mazatrol SmoothAI CNC är det ett plus som underlättar för operatörerna i verkstaden. Med SmoothAi går det avsevärt fortare att programmera, därmed förkortas den totala ställtiden.

    Okuma och Mazak är bara två av många verktygsmaskintillverkare som har flerfunktionsmaskiner i sitt produktsortiment. Flera maskinleverantörer som är aktiva på den svenska marknaden kan erbjuda kunder flerfunktionsmaskiner.

    Den multifunktionella maskinen är allt mer förekommande på svenska verkstäder, det beror bland annat på att produktionen i vårt land under flera år har gått mot allt kortare serier och där detaljerna blir allt mer komplexa. Många svenska verkstäder utför också småserietillverkning. Det är inte ovanligt med företag där produktionen består av serier från tre och upp till tio detaljer.

    Då passar en multifunktionell maskin som hand i handske i och med att detaljer med komplexa geometrier kan göras färdigt i en enda maskin.

    Flerfunktionsmaskinen är mycket effektiv och innebär en kapacitetshöjning för ett verkstadsföretag. I en multifunktionell maskin kan avancerade detaljer göras helt färdiga i en enda maskin, vilket innebär att ett verkstadsföretag sparar mycket tid och effektiviserar produktionen avsevärt.

    Är flerfunktionsmaskinen utrustad med motspindel kan bearbetningar av baksidan på en detalj också utföras. Detaljen spänns om till maskinens motspindel, därmed kan baksidan på komponenten bearbetas.
    Automatiseras maskintypen blir effekten ännu högre produktion och verkstadsföretaget kan producera komponenter till mycket konkurrenskraftiga priser och stärker sig på en global marknad.

    Att verkstadsföretag använder maskintypen förklarar representanter från flera verkstadsföretag med att de vill kunna göra klart detaljer med så få uppspänningar som möjligt. Helst vill företagen göra färdigt komponenter i en enda maskin och inte behöva flytta dem mellan fräsar och svarvar.

    Att kunna tillverka komponenter i en enda maskin innebär att eventuella toleransfel, som kan uppstå då detaljer måste flyttas mellan olika maskiner för att färdigställas, minskas. Vid flera omspänningar kan formförändringar uppstå på en detalj och måtten kommer då att ligga utanför toleranserna.

    (Visited 95 times, 1 visits today)
    Per Sjögren

      Relaterade artiklar

      Europas bilindustri installerade 23 000 nya robotar


      Nyheter 2025-06-23

      Fredrik Hesselberg utsedd till ny VD för Schaeffler i Sverige

      Nyheter 2025-06-19

      Energieffektivisering med kort ROI – ABB efterlyser krafttag från beslutsfattare

      Nyheter 2025-06-18

      SSAB satsar på energieffektiv och hållbar stålproduktion i Luleå

      Nyheter 2025-06-17

      Verkstadstidningen
      Box 2082
      169 02 Solna
      08-514 934 00

      Besöksadress
      Vretenvägen 6
      171 54 Solna

      Chefredaktör
      Per Sjögren
      08-514 934 06
      per.sjogren@vtf.se

      Få nyheter i mailen
        © 2025 Verkstadstidningen

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.