Under första kvartalet 2025 inviger Aknes Mekaniska AB en ny produktionshall. Hallen, som är 650 kvm stor, har byggts ihop med den befintliga fastigheten och innebär att företaget nu har sammanlagt 1 500 kvm.
–Vi har byggt ut därför att vi har slagit i taket när det gäller kapaciteten, det är för trångt i lokalerna, säger Magnus Akne, vd och ägare av Aknes Mekaniska.
Under de senaste tre åren har underleverantören Aknes Mekaniska i Örbyhus haft en kraftig produktions– och omsättningsökning.
–Omsättningen har fördubblats och produktionen har ökat med 300 procent, säger Magnus Akne.
Mot den bakgrunden valde företaget att kraftigt utöka sin produktionsyta och bygga en ny hall. Där kommer bland annat redan befintliga produktionsceller att ställas, men även nya verktygsmaskiner som Aknes planerar att investera i kommer att placeras i hallen.
Den nya hallen kommer också att innebära att företaget får en mer effektiv materialhantering.
–Satsningen på nybyggnationen har även genomförts för att kunna ta hand om alla de nya kunder som vi har fått in under det senaste året, säger Magnus Akne.
Den nya hallen har en takhöjd på sex meter och en 5-tons travers. Produktionshallen har en stor port och flera nya lagerplatser för råmaterial som kommer att innebära en rejäl förbättring när det gäller materialflödet i fabriken.
Utöver det finns stora fönster i fasaden som medför ett stort ljusinsläpp. Det är LED-belysning och undertaket är ljudisolerat.
Aknes Mekaniska har kunder inom bland annat medicinteknik, offshore och verkstadsindustrin.
–Det är en stor spridning av kunder, säger Magnus Akne.
Företaget kan erbjuda kunder allt från konstruktionsstöd, prototypframtagning till serieproduktion, montage och lagerhållning. De kan även utföra flexibla helhetslösningar anpassade efter varierande kundbehov.
Maskinparken består av nio styrda maskiner, fem av dem är automatiserade.
–Det är tre svarvar och två fleroperationsmaskiner, säger Magnus Akne.
En av flera fördelar med automation är förstås att obemannad körning kan praktiseras. För Aknes del innebär det att obemannad körning tillämpas såväl under dagtid som under kvällar och nätter.
–Vi har ingen skifttjänstgöring hos oss, här är det enbart dagtid, säger han.
En av fleroperationsmaskinerna som ingår i en automationslösning är femaxliga DMU 40eVo från DMG Mori. I denna maskin kan mycket avancerade detaljer tillverkas i en enda uppspänning.
Automationsprodukten är en ABB FlexLoader. Det är en plug and playlösning där det är enkelt att komma igång. FlexLoader fungerar på följade sätt – råämnen placeras på en övre bana och matas in till roboten som hittar/plockar ämnena tack vare guidning med visionteknik. Färdigbearbetade detaljer placeras av roboten på en utmatningsbana på FlexLoadern.
När Magnus Akne startade Aknes Mekaniska, 1994, var han den enda anställde, idag har företaget tolv medarbetare. Under de senaste åren har det gått mycket bra för företaget.
Den senaste tiden har även de anställda vid Aknes Mekaniska fått uppleva en viss avmattning, tilläggas ska att det är från en mycket hög nivå.
–Just nu är det lite trögare jämfört med tidigare, men på sikt ser jag bara möjligheter för tillväxt. Vi åtar oss gärna fler kunduppdrag, jag tror på framtiden, avslutar Magnus Akne.
Örbyhus är en tätort i Tierps kommun i Uppsala län.