Kunskaperna om additiv tillverkning blir allt större ute i industrin och intresset för 3D-tekniken ökar.
–Det är stor skillnad mot hur det var för flera år sedan, säger Tomas Lundström säljansvarig för Sverige på Addinor som säljer maskiner för additiv tillverkning.
Additiv tillverkning (additive manufacturing eller AM på engelska) är det gemensamma namnet för tillverkningsmetoder där detaljer med valfri geometri byggs upp genom att pulvermaterial adderas lager för lager. Detaljerna kan vara enkla men även ha mycket komplicerade geometrier. Maskinerna inom AM brukar kallas för 3D-skrivare.
Tre tillverkare av 3D-skrivare är HP (Hewlett Packard), 3D-Systems och Markforged. Addinor i Värnamo är exklusiv återförsäljare för samtliga av dessa USA-varumärken.
Sedan i maj i år är Addinor ett eget affärsområde inom PLM Group.
–Addinor bildades för att 3D-tekniken har haft en kraftig tillväxt under de senaste åren och blivit så stort i relation till mjukvarusidan inom PLM Group. Ägarna ville dela upp organisationerna, det var en strategisk och identitetsmässig positionering. PLM då är det mjukvara och Addinor då är det hårdvara, det vill säga maskiner för additiv tillverkning, säger Tomas Lundström.
Tomas Lundström berättar att de har sålt många desktop-maskiner (kan till exempel placeras på ett bord) men även försäljningen av produktionsmaskinerna där större volymer kan tillverkas har ökat.
–Produktionsmaskinerna tar fart, såväl hos servicebyråerna som hos verkstadsföretag som utför additiv tillverkning.
För tio år sedan sågs additiv tillverkning enbart vara till för prototyp-, enstycks- och fåstyckstillverkning. Numera utförs även serieproduktion i AM-maskiner. Det finns inga typiska köpare av de maskiner som Addinor säljer, det är allt från servicebyråer till små som stora verkstadsföretag.
Tomas Lundström anser att det under senare år har skett en förändring för hur man ser på additiv tillverkning.
–Det är en betydligt högre mognadsgrad ute i industrin idag jämfört med tidigare. Kunder ställer rätt frågor, de konkretiserar sina idéer och vill veta vad en viss teknik är kapabel till. Det är en jättestor skillnad jämfört med hur det var för flera år sedan, säger han.
Ett av flera exempel på att intresset för additiv tillverkning ökar var mässan Elmia 3D som genomfördes i maj.
–Även om mässan var liten speglade det inte intresset för additiv tillverkning. Vi stod tillsammans med Markforged och det var en mycket stor efterfrågan från besökare angående information om tekniken. Kunderna ville veta vad man kan göra med en 3D-printer från Markforged. Det var konkreta frågor till exempel vilken nivå man bör ligga på för att tillverka en viss produkt, säger Tomas Lundström.
Nedan kan du läsa om 3D-Systems, HP och Markforged.
HP använder sig av Multi Jet Fusion (MJF) som HP har utvecklat. MJF skiljer sig från andra tekniker inom additiv tillverkning genom att kunna erbjuda snabbare utskriftshastigheter, högre detaljrikedom och bättre materialegenskaper.
–Multi Jet Fusion-tekniken går mycket bra och kompletterar traditionell tillverkning, säger Tomas Lundström.
MJF använder en bläckstråleprocess för att applicera fusions- och detaljämnen på ett pulvermaterial (vanligtvis polyamid som nylon). Ett lager av pulver sprids ut på byggplattan, och skrivhuvuden applicerar fusionsämnet på de områden som ska smälta samman. Ett infrarött värmeelement passerar sedan över ytan och smälter pulvret där fusionsämnet har applicerats.
MJF-tekniken möjliggör att man kan gå från prototyptillverkning till fullskalig produktion av slutprodukter.
3D Systems är en av pionjärerna inom additiv tillverkning. Det amerikanska företaget har spelat en viktig roll i utvecklingen och kommersialiseringen av 3D-utskrifter sedan bolaget grundades 1986.
En av 3D-Systems modeller är SLA 750 Dual som är en avancerad 3D-skrivare. Tekniken är stereolitografi (SLA) vilket innebär att den skapar objekt genom att härda flytande fotopolymer lager för lager med hjälp av en laser.
Med SLA-tekniken kan man tillverka högupplösta och noggranna detaljer med släta ytor.
Dual i modellbeteckningen betyder att maskinen är utrustad med ett dubbelt lasersystem. Detta möjliggör snabbare utskriftshastigheter och förbättrad produktivitet, eftersom två lasrar kan arbeta samtidigt för att härda materialet. Köpare av 3D-Systems maskiner är företag inom eller som arbetar åt aerospace, dental-, fordons- och läkemedels-industrin.
Markforged är specialiserade på att utveckla och tillverka avancerade 3D-skrivare, särskilt fokuserade på att skapa starka och funktionella detaljer med hjälp av kolfiber, kevlar, glasfiber, och metall.
Här är några teknologier som finns i företagets maskiner. Continuous Fiber Fabrication (CFF) förstärker en plastdetalj med kontinuerliga fibertrådar (kolfiber, kevlar eller glasfiber) under utskriften, vilket resulterar i mycket starka och styva delar. Används för funktionella prototyper, fixturer, verktyg och slutprodukter som kräver hög hållfasthet.
Atomic Diffusion Additive Manufacturing (ADAM) är en unik process för metallutskrift som använder metallpulver inkapslat i ett plastbindemedel. Efter utskriften genomgår detaljen en sintringsprocess som avlägsnar plasten och smälter samman metallpartiklarna, vilket skapar en solid metallkomponent.
Tillämpas för slutprodukter, industriella komponenter, och funktionella metallprototyper.
PLM Group är återförsäljare av Solidworks i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland och Lettland. Addinor och PLM Group ingår i Pronect som äger, utvecklar och förvärvar tekniska återförsäljare med ledande leverantörer som har högteknisk kompetens och tillväxtmöjlighet. Pronect är en del av den familjeägda Liljedahl-koncernen med huvudkontor i Värnamo.