I en trådgnist– och i en sänkgnistmaskin går det att tillverka detaljer som håller mycket hög precision och där toleranserna kan vara oerhört snäva. I denna artikel kan du läsa om båda teknikerna.
I en trådgnistmaskin kan mycket komplexa detaljer med hög noggrannhet tillverkas, maskinen är perfekt för former och detaljer med snäva toleranser. Trådgnisten kan också bearbeta hårda material som är mycket svåra att bearbeta med mer konventionella metoder.
En annan specialitet med trådgnisten är att det inte sker någon fysisk kontakt mellan ett verktyg och ett arbetsstycke, vilket minskar risken för deformation. En trådgnist passar mycket bra för tillverkning av komplexa geometrier som snäva hörn, svåra mönster och tunna skärsnitt.
Det finns många produktionsmöjligheter i en trådgnistmaskin menar Thomas Hässel, area sales manager på Masentia.
–Om man utrustar en trådgnist med en extra roterande axel som placeras på bordet kan man i princip gnista fram vilka mekaniska komponenter som helst. Det går att trådgnista fram svarvade detaljer som till exempel en skruv.
–En stor fördel med gnisttekniken är att det går lika lätt att gnista i aluminium som i härdade material. Bara det är elektriskt ledande så går det att gnista.
Masentia representerar GF Machining Solutions som tillverkar trådgnistar under namnet CUT och sänkgnistar under betäckningen FORM.
Förra året introducerade GF Machining Solutions trådnistserien CUT-F där F:et står för flexibilitet. F-serien ligger mellan E- och P-serien (P:et står för produktivitet).
–E-serien är en instegsmodell där man får mycket maskin för pengarna. Den har en snabb trådträdning och kollisionsskydd i samtliga axlar och en användare har möjlighet att gnista mycket noggranna detaljer, säger Thomas Hässel.

Den som vill gå upp ett steg och få ännu högre precision kan då köpa en CUT–F som har vattenkylda mätskalor, vilket gör att man kommer ned någon extra my.
–F-serien har flera av teknikerna som finns i Cut P-serien som ISPS och iWIRE. Det innebär att maskinen själv känner av höjden på den detalj som gnistas och anpassar trådhastighet och effektstyrka för att få en så optimal gnistning som möjligt, säger Thomas Hässel.
Trådgnistning är en avancerad bearbetningsteknik där material avlägsnas från ett arbetsstycke genom elektriska urladdningar mellan en tunn metalltråd och arbetsstycket. Tekniken används för att skapa mycket precisa och komplexa detaljer i hårda material, exempelvis verktygsstål, härdade metaller eller nickelbaserade superlegeringar.
Vid trådgnistning är det en tunn tråd, till exempel mässing eller koppar, som spänns mellan två punkter och förs genom arbetsstycket.
Arbetsstycket och tråden placeras i en isolerande vätska (ofta deioniserat vatten) som fungerar som kylmedel och isolator. Mellan tråden och arbetsstycket skapas kontrollerade elektriska urladdningar. Dessa urladdningar hettar upp och förångar eller smälter små delar av materialet. Materialet sköljs bort av vätskan.
När det gäller sänkgnistning har GF Machining Solutions genomfört stora förändringar under de senaste åren som inneburit än mer effektiva maskiner. För inte så länge sedan lanserades FORM eCAM som är en avancerad CAM-programvara särskilt utvecklad för sänkgnistning. Med detta system förbättras precisionen på detaljerna samt att processen och arbetsflödet blir effektivt i sänkgnistmaskinen.
–Med FORM eCAM kan man programmera offline och postprocessa ut ett CAM-program till sänkgnistmaskinen, säger Thomas Hässel.
Gnistmaskiner brukar förknippas med verktygsmakare. Men det är inte enbart den typen av företag som köper gnistmaskiner, de används för renodlad produktion också.
–Nyligen sålde vi en trådgnist till ett företag som inte är verktygsmakare utan legotillverkare, säger Mikael Persson, vd på Skärpverktyg.
Trådgnisten köpte företaget för att de tillverkar detaljer med mycket komplexa geometrier och där andra tekniker inte räcker till. Det är allt fler som upptäcker nya användningsområden för en trådgnist.
–När ett företag väl har köpt en trådgnist och lärt sig maskinen kan de ta in ännu fler jobb, säger Mikael Persson.
Skärpverkyg säljer Makinos Die&Mould-program vilket bland annat inkluderar tråd- och sänkgnistmaskiner utöver ett komplett frässortiment.
Inom sänkgnistning kan Skärpverkyg erbjuda modellen Makino EDGE3i. Den har verktygsväxlare och en ny generator som innebär att produktion med mycket hög tillförlitlighet kan utföras.
Den kompakta maskinen har som standard en automatisk verktygsväxlare med 16 verktyg och är integrerad inne i maskinen. Den inbyggda verktygsväxlaren på EDGE3i innebär bland annat att den är platsbesparande vid en installation av maskinen på en verkstad. Trots sin kompakthet har EDGE3i ett stort arbetsområde – 450x300x320 mm för X/Y/Z.
EDGE3i har fler finesser än den integrerade verktygsväxlaren som till exempel en ny generator. Den innebär att mycket bra ytfinhet kan erhållas på gnistade detaljer och att Z-rörelsen är mycket snabb. En elektrod kan gå ned och upp mycket fort. Vid uppgång drar verktyget med sig smuts ur kaviteterna och på så sätt får man bort smutsen.
Smuts kan ”skuffas bort” till längst bak i maskinen och längst fram kommer ny vätska in till badet. Det cirkulerar hela tiden.
Att få bort smuts från formrummet är mycket viktigt eftersom smuts inte leder ström. Om smuts är kvar i en form uppstår ett brännmärke i den.
Därför är det viktigt att få bort smuts ifrån formen innan man går ned och gnistar en gång till.
Sänkgnistning är en precisionsbearbetningsmetod där material avlägsnas från ett arbetsstycke genom elektriska urladdningar mellan en formad elektrod och arbetsstycket. Processen används för att skapa komplexa geometrier och detaljer i hårda material som är svåra att bearbeta med traditionella metoder.
Vid sänkgnistning är det en elektrod (ofta gjord av koppar eller grafit) med en specifik form som tillverkas och används som verktyg. Arbetsstycket och elektroden placeras i en isolerande vätska, vanligtvis dielektrisk olja.
Elektroden närmar sig arbetsstycket, och när de är tillräckligt nära skapas kontrollerade elektriska urladdningar mellan dem. Urladdningarna smälter och förångar små mängder material från arbetsstycket. Den dielektriska vätskan sköljer bort materialrester och kyler bearbetningszonen.