Hudiksvallsföretaget HSP Gripen AB slår rekord för tredje året i rad. För att anpassa produktionen till efterfrågan krävs ökad produktionskapacitet. Företaget växlar upp och investerar cirka 25 miljoner i nya maskiner, anläggningar och utrustning.
-Vi vill finnas kvar i Sverige och i Hudiksvall. Utmaningen är att behålla konkurrenskraften. Då gäller det att effektivisera, automatisera och uppdatera maskinparken. Det är ett ständigt pågående arbete, säger Tomas Jonsson som är vd för HSP Gripen.
Investeringarna görs i flera steg. Till att börja med har man utökat lokalerna med 1 350 kvm yta i direkt anslutning till de befintliga lokalerna.
Det första som sker är att en slutprovsanläggning ska installeras. Den kommer fungera både som labbmiljö i produktionen och vara en avdelning där kundernas produkter kan slutprovas. Anläggningen ska stå klar före sommaren och kunna köras för fullt efter semestrarna.
-Vi investerar också i en ny fleroperationssvarv, en Okuma från Stenbergs.
-En helt ny svetsrobotcell behövs också för att möta upp de volymer som efterfrågas. Det blir vår tredje svetsrobot. Med automation kan man producera större volymer på samma tid och dessutom blir arbetsmiljön bättre. Vi tittar på lite olika fabrikat och går igenom offerter och tar snart ett beslut.
Sedan tidigare står två svetsrobotceller i företagets lokaler, men de har några år på nacken. Den första installerades redan 2002 och den andra runt 2009. Manuell svetsning förekommer fortfarande. Riktigt stora produkter kräver manuell svetsning, liksom små serier.
I investeringsplanerna ingår också en ny tvättutrustning samt en ny skärmaskin.
-Frågan är om vi ska vi investera i en maskin med gas-plasma-teknik som vi har sedan tidigare, eller om vi ska utöka med en fiberlaser? Laserteknik har vi aldrig haft förut, säger Tomas Jonsson.
HSP Gripen tillverkar endast en typ av produkt. Gripare för skogstransport såsom på lastbilar, skotare och skogsvagnar, liksom för entreprenadmaskiner, samt till industri- och terminalkranar.
-Poängen är bredden i utbudet. Vi har runt 80 modeller av Gripen så en maskintillverkare kan få det mesta från oss. Det ska vara lätt för kunden att få tag i vad han behöver och samtidigt ha så få leverantörer som möjligt, fortsätter Tomas Jonsson.
Företaget grundades 1994 då en maskinförare hade tröttnat på utbudet och kvaliteten på de gripare som fanns och bestämde sig för att utveckla och tillverka egna. Idag är HSP Gripen ett av de ledande företagen inom griparetillverkning.
-Man känner fortfarande igen prototypen från 1994, men allt är nytt. Framförallt när det gäller tillverkningsmetoderna. Där vi använder den senaste tekniken för att kunna leverera högsta kvalitet. Vi börjar få lite konkurrens i form av nya aktörer på marknaden, men vår strategi är att vara bäst i vår nisch, det är det som är så lockande.
Sedan april 2017 är Tomas Jonsson ensam ägare. HSP Gripen har all sin produktion i Hudiksvall i norra Hälsingland.
-I huvudsak är det på hemmamarknaden vi är stora. Vi levererar främst till tillverkare av skogsmaskiner av olika slag, men är även stora på grävmaskiner och maskiner som hanterar återvinning. Det kommer komma en sättning i konjunkturen då efterfrågan minskar, men vi oroar oss inte. Vi är förberedda på den.
-En delvis ny marknad är Ryssland där maskinförsäljningen för första gången gått om finska och svenska marknaden och vi levererar betydande volymer dit, framförallt via de två maskintillverkarna OEM Ponsse och JohnDeere. Vi förbereder oss för ett globalt steg, avslutar Tomas Jonsson.