Arbona AB (publ) har per 2024-05-02 förvärvat GLS Laserstans AB i Gnosjö och GLS Henjo AB i Ljungby. GLS Industries har tillsammans cirka 150 anställda och omsatte under 2023 drygt 380 MSEK med en genomsnittlig EBIT-marginal de senaste åren om åtta procent.
–Det känns mycket bra att ha hittat en långsiktig partner med jordnära värderingar för att tillsammans fortsätta utveckla GLS och hela gruppen. GLS är redo för nästa steg och passar mycket väl in i Arbonas större industrisatsning, säger Jens Petersson, vd och tidigare ägare till GLS.
Förvärvet genomförs av Arbonas dotterbolag Arbona Industri AB där sedan tidigare Tyresö Finmekaniska AB och Termodyn Industri AB ingår. Jens Petersson återinvesterar en del av köpeskillingen i Arbona Industri AB och kommer efter återinvesteringen att äga cirka 20 procent i Arbona Industri AB. Jens Petersson kommer att fortsätta som anställd i gruppen och operativt delta i den fortsatta utvecklingen.
GLS Industries utför laserskärning, stans- och kantpressning, svetsning, ytbehandling och montering, som fullserviceleverantör inom plåtbearbetning kommer GLS Industries att bli en del av den industrisatsning som Arbona gör.
Tillsammans kommer man kunna serva en bred kundbas med allt från enskilda komponenter till sammansatta lackerade och monterade slutprodukter.
Efter förvärvet av GLS Industries så kommer Arbona Industri att, pro forma* för 2023, ha en omsättning uppgående till cirka 500 MSEK med en EBIT-marginal om cirka nio procent.
–Det är riktigt kul och spännande att välkomna GLS och Jens till Arbona Industri. GLS-bolagen är fina och välskötta bolag och vi är väldigt stolta och glada över att de vill ansluta sig till vår industrisatsning, säger Martin Zetterström, vd Arbona AB.
–Med Jens och hans team med ombord så har vi nu ännu bättre förutsättningar att fortsätta utvecklingen av Arbona Industri.
Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen, men affären genomförs till en marknadsmässig värdering för bolag av denna typ och storlek.
*Begreppet pro forma används ofta när två eller fler bolag slås ihop till ett, till exempel vid förvärv eller fusioner, för att redovisa hur den nybildade koncernens resultat hade kunnat bli.