När RavemaExpo genomfördes demonstrerades bland annat avancerad Y-axel-svarvning och en 21 meter lång rörlaserskärmaskin.
Ravema är bland annat återförsäljare för Mazak i Sverige och i Norge, samt generalagent för Hoffmann-Group i Sverige, Norge och i Finland. I december varje år genomförs RavemaExpo. Det är ett event som pågår i tre dagar där besökare kan studera mängder med teknik, dels från Ravema dels från många medutställare.
Under 2022 års utställning var det premiär i Sverige för avancerad Y-axel-svarvning med verktyg från Tungaloy och där en cam–modul från GibbsCAM användes för att styra bearbetningen. Bearbetningarna utfördes i flerfunktionsmaskinen Mazak Integrex i-250H S.
Fördelen med avancerad Y-axel-svarvning är stora kostnadsbesparingar angående verktyg och ökad effektivitet tack vare sänkta ställtider. Vid mer konventionell svarvning är man tvungen att använda separata verktyg för varje kontur.
Med avancerad Y-axel-svarvning är det möjligt att med ett och samma verktyg utföra grov-, fin- och kontursvarvning samt plan- och längdsvarvning. Med andra ord är det komplett svarvning med ett enda verktyg.
–Det är en avancerad Y-axel-svarvning som gör att du kan kombinera Y-axeln med V-axeln, säger Robert Hendén, produktspecialist på Ravema.
Tekniken fungerar enbart på maskiner med B–axel som till exempel Mazaks Integrex-maskiner.
Ravema demonstrerade även rörlaserskärmaskinen Mazak FG–220 med en totallängd på 21 meter, det går att få en FG-220 med en totallängd på 30 meter. FG–220 är en 3D-laserskärmaskin med en maxeffekt på fyra kW och där laserkällan är fiberlaser.
I maskinen kan rör upp till åtta meter laddas och lossas, max rördimension är 220 millimeter. Det går att skära alla möjliga typer av rör, runda som fyrkantiga samt I-och H-balkar, med mera.
I rörlaserskärmaskinen kan femaxlig skärning utföras, det vill säga konturer och hål skärs helt färdiga i ett enda moment och det med hög precision och noggrannhet. Det går även att skära fasade kanter.
FG-220 är mångsidig där flera processer kan realiseras.
–Förutom laserskärning kan även gängning utföras, säger Martin Yngveson, service- och projekttekniker på Ravema.
Framtiden för rörlaserskärmaskiner som FG-220 ser bra ut. Allt fler inom industrin upptäcker fördelarna med maskintypen. Bearbetade rör efterfrågas bland annat av företag inom fordons- och byggindustrin samt maskin– och möbeltillverkare.
Dessutom upptäcker allt fler att rörlaserskärmaskinen kan ersätta och vara ett alternativ till andra processer som sågning och borrning.
I dagens rörlaserskärmaskiner bearbetas profiler helt färdiga i en enda uppspänning. Det öppnar bland annat upp för att rör kan användas inom konstruktion i betydligt större utsträckning än vad som tidigare var fallet.
Här är ett av många exempel – genom att skära till en tapp (i en rörlaser) som passar in i ett annat hål får man en bajonettfattning och därmed kan två sidor låsas ihop och monteras till en detalj/produkt.
Kan ett led i produktionen elimineras genom att en produkt tillverkas på ett annat sätt jämfört med tidigare har mycket tid sparats. Och tid är pengar.
Under RavemaExpo visades även Mazak Variaxis C-600 som är en vertikal femaxlig fleroperationsmaskin. Maskinen är unik så till vida att maskinbordet har placerats på ett sådant sätt att den är mycket enkel att automatisera, till exempel kan det utföras från högersidan på maskinen.
När Variaxis C-600 är automatiserad från högersidan har operatören full access framför fleroperationsmaskinen. Med roboten på maskinens sida innebär att operatörsdörren är helt fri. Det är lätt, och det går snabbt för operatören att få åtkomst inuti maskinen, i och med att det inte står en robot framför den.
Mazaks Variaxis–modeller är populära ute på svenska verkstäder. I och med att de är femaxliga kan detaljer med komplexa geometrier göras helt färdiga i en och samma uppspänning.
I Variaxismodellerna kan också femaxlig simultanbearbetning utföras, vilket innebär stor produktionsfrihet för ett verkstadsföretag. Tekniken öppnar upp för helt nya möjligheter för verkstadens tekniker och konstruktörer.
Vid femaxlig simultanbearbetning är ingenting omöjligt, det går att tackla en yta på vilket sätt som helst (reds anm).
Med femaxlig simultanbearbetning kan spindeln komma runt ett helt ämne utan att släppa ytan, det möjliggör bland annat att de fina ytorna kan uppnås. Koordinaterna i tekniken beräknas konstant över hela ytan, vilka toleranser som ska uppnås anges i cad- eller cam-programmet.
Med denna teknik kan bearbetningar i djupa fickor utföras. Simultanbearbetning möjliggör även bearbetningar rakt ned och samtidigt lutande inåt, exempelvis kan en vägg som lutar inåt tillverkas.
Variaxis C–600 visades ihop med en FlexLoader som är en standardprodukt från ABB.
Robert Isa Olsson, area manager Sweden på Nikken Scandinavia AB, demonstrerade bland annat 260P. Det är ett roterande bord (fjärde axel) med en diameter på 260 mm. Bordet har luftlåsning (dubbel pneumatisk låsning).
–Det blir lite mer kraft jämfört med hydraulisk låsning och man slipper hydraulaggregaten, säger Robert Isa Olsson.
Genom att montera in 260P i en treaxlig fleroperationsmaskin har man tillgång till en fjärde axel och lite fler valmöjligheter när det gäller bearbetningar.
Erowa Nordic, som brukar vara medutställare under Ravemas event, demonstrerade paletthanteringssystemet Erowa Robot Compact 80.
I detta system kan man ha ett stort antal paletter, det kan vara fyrkantiga och runda paletter. Små och stora paletter kan blandas för att på så sätt mer effektivt utnyttja en femaxlig fleroperationsmaskin. Det går att både ha skruvstycke och fixturer i paletthanteringssystemet.
Erowa Robot Compact 80 upptar endast en golvyta på 2×1 meter, paletthanteringssystemet kan serva två maskiner.
Mer om RavemaExpo kan du läsa i nr 3 som utkommer 15 mars.