Close Menu
Verkstadstidningen
    Facebook X (Twitter) Instagram
    VerkstadstidningenVerkstadstidningen
    • Hem
    • Annonsera
    • Prenumerera
    • Företagens Webbsida
    • Om Verkstadstidningen
    • Kontakta oss
    • Tidigare utgåvor
    Verkstadstidningen
    Hem » Energilagring med 70 % verkningsgrad – pilotprojekt startar 2026
    Standard 40-fots container längd 12 m - bredd 2,4 m - höjd 2,5 m) som används av REMORA Stack för massiv lagring av förnybar energi.
    Standard 40-fots container längd 12 m - bredd 2,4 m - höjd 2,5 m) som används av REMORA Stack för massiv lagring av förnybar energi.

    Energilagring med 70 % verkningsgrad – pilotprojekt startar 2026

    2025-03-25
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Med Remora Stack utvecklar ingenjörskoncernen Segula Technologies teknik som maximerar självförbrukningen av grön energi i industrianläggningar och offentliga infrastrukturer. Genom att lagra överskottsenergi i stor skala optimerar Remora Stack energihanteringen och minskar kostnaderna avsevärt.

    Det är ett lovande projekt för energiomställningen inom industrin: med Remora Stack arbetar Segula Technologies på en hållbar lösning för massiv lagring av förnybar energi för anläggningar som kräver energiautonomi, till exempel fabriker och industriområden, men även ekodistrikt, köpcentrum, elparker och offentliga infrastrukturer.

    Remora Stack bygger på en isotermisk luftkompressionsmetod som patenterats av Segula Technologies och består av 12 meter långa standardbehållare som installeras utomhus. Dessa används för att lagra överskottsenergi (som genereras av t.ex. solcellspaneler eller vindkraftverk) och sedan frigöra den när produktionen är lägre, med en verkningsgrad på 70%. Hela systemet har en livslängd på minst 30 år, genererar inga förorenande utsläpp och använder, till skillnad från batterier, robusta och hållbara material.

    Modulär, skalbar teknik

    Remora Stack erbjuder oöverträffad flexibilitet: dess lagringseffekt bestäms av kompressorns storlek, dess lagringskapacitet beror på tryckluftsvolymen och dessa två parametrar kan justeras oberoende av varandra. Detta gör det möjligt att öka lagringstiden genom att helt enkelt lägga till behållare, utan att byta ut kompressorn.

    Denna modularitet gör lösningen mer ekonomisk, skalbar och anpassad till tillverkarnas specifika behov.

    ”Vi har arbetat med Remora-tekniken och dess möjliga tillämpningar i cirka tio år nu. Utvecklingen av Remora Stack, som i första hand riktar sig till industrin, bygger på ett mycket praktiskt tillvägagångssätt med tillverkning av successiva demonstratorer som gör det möjligt att validera lösningen steg för steg.

    Hittills har de första resultaten varit mycket lovande.

    I slutändan kommer Remora Stack att kunna lagra energi i mer än tio timmar, utan att använda sällsynta jordartsmetaller eller litium”, understryker David Guyomarc’h, chef för Remora-projektet och FoU-chef på Segula Technologies.

    Det europeiska Air4NRG-projektet: testning och driftsättning senast 2026

    Som en del av samarbetsprojektet Air4NRG, som finansieras av Europeiska unionen, driver Segula Technologies utvecklingen av testanläggningar för att utvärdera Remora Stack-projektet under verkliga förhållanden. Dessa prototyper kommer att användas för att validera prestandan och finjustera tekniken innan den industrialiseras.

    Det första pilotprojektet i industriell skala är planerat till 2026, och de första produktionsenheterna ska rullas ut 2028-2029.

    (Visited 153 times, 1 visits today)
    Verkstadstidningen

      Relaterade artiklar

      Europapremiär för ny Okuma

      Nyheter 2025-07-10

      En gigant har skapats

      Nyheter 2025-07-09

      Högskolan Väst storsatsar på AI

      Nyheter 2025-07-07

      Duroc köper Chuckcenter

      Nyheter 2025-07-04

      Verkstadstidningen
      Box 2082
      169 02 Solna
      08-514 934 00

      Besöksadress
      Vretenvägen 6
      171 54 Solna

      Chefredaktör
      Per Sjögren
      08-514 934 06
      per.sjogren@vtf.se

      Få nyheter i mailen
        © 2025 Verkstadstidningen

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.