När Din Maskin genomförde sitt traditionella julexpo låg fokus på hur produktion med en lägre energiförbrukning kan utföras.
Din Maskins julexpo har blivit populära, till 2022 års event kom runt 300 besökare på två dagar. De hade mycket intressant att titta på.
–Vi gör en stor satsning och demonstrerar tio maskiner, detta för att visa upp så många produktionstekniker som möjligt som vi har att erbjuda, säger Per Selskog, vd för Din Maskin.
Vidare berättar Per Selskog att många av deras kunder har mycket att göra och viljan av att investera inte har minskat under hösten, trots kriget i Ukraina och mycket höga elpriser. 2022 har varit ett bra år för Din Maskin.
–Många av våra kunder har mycket att göra, det är positiva signaler från industrin med framåtlutande kunder. Vi har genomfört flera systemaffärer där kunden har köpt både maskin och automation, säger Per Selskog.
Temat hos Din Maskin var energiförbrukning och hur företag kan sänka sina elkostnader. Samtliga maskiner i demohallen hade energimätare. Med detta ville Din Maskin påvisa att det är stor skillnad gällande energiförbrukningen i äldre maskiner jämfört med moderna maskiner.
–Om man jämför en servoelektrisk stansmaskin med en hydraulisk så är energiförbrukningen fyra gånger högre i den hydrauliska maskinen, säger Henrik Bergkvist, produktansvarig för Prima Power på Din Maskin.
–I en hydraulisk bockautomat är energiförbrukningen ännu högre. Förbrukningen i en sådan maskin är sex gånger högre jämfört med den servoelektriska bockautomaten Express Bender EBe 2720, från Prima Power, som vi visar i demohallen.
Med dagens mycket höga energipriser handlar det om stora summor som ett företag kan spara på att investera i ny teknik. Henrik Bergkvist ger ett exempel med Prima Powers SG, kombinerad stansmaskin och vinkelsax, som är elektrisk.
–På fem år kan ett företag sänka sina elkostnader med 1 miljon kronor genom att producera i en SG i stället för i en hydrauliskt driven stans-/vinkelsax. Det är mycket mer lönsamt än vad många tror att byta från en hydraulisk till en servoelektrisk maskin.
Inom laserskärning är det lägre energiförbrukning i en fiberlaserskärmaskin jämfört med en CO2–laser.
–I en fiberlaser är energiförbrukningen en tredjedel jämfört med i en CO2-laser, säger Henrik Bergkvist.
I hallen fanns fiberlaserskärmaskinen Laser Genius+, som är snabbare och kompaktare jämfört med andra 2D-laserskärmaskiner i Prima Powers LG-serie. Laser Genius+ är utvecklad för kontinuerlig produktion dygnet runt och kan automatiseras med förekommande system som Prima Powers Night Train och Combo Tower Laser.
Laserskärmaskinen har flera finesser. Tack vare en exakt kalibrering av parametrarna som material, tjocklek och skärteknik, är det möjligt att utföra piercing som garanterar kvalitet i kombination med en stor tidsbesparing, oavsett vilken produktionsprocess som används.
I en Laser Genius+ kan produktion med korta cykeltider utföras. Maskinen har som standard en automatisk och helt elektrisk pallväxlare som innebär cykeltidsreduceringar på upp till 30 procent jämfört med tidigare versioner.
I den Laser Genius+ som Din Maskin demonstrerade hade låga halter av syre blandats med nitrogenet, denna tillämpning kallas för gasmix.
–Genom detta kan man öka skärhastigheten och minska gasförbrukningen i laserskärmaskinen, säger Henrik Bergkvist.
Det går åt mycket gas vid skärning med nitrogen och gasmix kan sänka kostnaderna med runt 30 procent.
–Håller man sig också under tre procent syre i blandningen med nitrogen uppstår det inga negativa effekter på de skurna detaljerna, säger han.
Det innebär att någon efterbehandling som oxidborttagning inte behöver utföras på de skurna detaljerna. Många företag som köper in laserskuret har regelverk gällande efterbehandling av skurna detaljer, om de till exempel ska svetsas eller ytbehandlas. Detaljerna måste vara fria från oxidskikt.
Oxidskikt kan bland annat tas bort med trumling och en underleverantör vill helst undvika att utföra ett extra tempo.
Laser Genius+ har utvecklats för plåtformat 3150×1600 mm och kan levereras med lasereffekterna 2, 3, 4, 6, 8, 10, 12 och 15 kW.
Mer om vad Din Maskin visade på sitt julexpo kan du läsa i nr 3 av Verkstadstidningen som utkommer den 15 mars.