Den som vill fördjupa sina kunskaper inom underhåll och driftsäkerhet kan göra det mellan den 12–15 mars i Göteborg. Då genomförs nämligen den ledande underhållsmässan i Norden.
Vartannat år på Svenska Mässan arrangeras Underhåll.
–Den är unik, det finns ingen annan mässa i Sverige med fokus på underhåll och driftsäkerhet, säger Anders Persson, affärsansvarig på Svenska Mässan.

–Mötesplatsen når ut mycket brett och berör många olika branscher, här samlas man, lär av varandra och skapar både nätverk och erfarenheter. Det tror vi är anledningen till att Underhåll är så populär, säger Anders Persson.
De som reser till Göteborg i mars kan till exempel studera tillståndsbaserat underhåll, tjänster för att mäta maskinhälsa och planera underhåll, med mera.
Det är ett stort intresse för 2024 års event.
–Cirka 300 utställare har redan bokat. Underhåll växer och det är mycket roligt, säger Anders Persson.
På Svenska Mässan har man under de senaste åren märkt av ett allt större intresse för frågor om underhåll och driftsäkerhet.
–Det var stort och viktigt tidigare också, men intresset kring och betydelsen av dessa frågor har ökat ytterligare, säger Anders Persson.
–Det av flera skäl. Dels för att allt fler har insett att underhåll inte är en kostnad utan en investering i ökad effektivitet och lönsamhet, dels även för att det är en viktig del i den industriella omställningen gentemot en mer hållbar produktion. Många företag arbetar med hållbarhet där underhåll är en viktig del.
Hållbart underhåll står för allt från resurseffektivt utnyttjande till hållbara arbetssätt och metoder.
En av utställarna är Euromaskin som ställer ut för fjärde gången.
–Att delta på Underhåll är ett bra sätt att nå ut till användarna av våra maskiner, det är helt rätt kundsegment på Underhåll och den industri vi arbetar mot, säger Joel Paldanius, vd för Euromaskin.
Euromaskin som bland annat säljer industritvättar visar varumärken som Everest, MKR och REA. I montern demonstreras med andra ord vattenbaserad tvättning, indunstare och ångtvättslösningar.
Inom verkstadsindustrin handlar tvättning främst om att rengöra komponenter från skärvätskor, smuts och spånpartiklar.

Foto: Per Sjögren
Att tvätta komponenter mellan olika steg i bearbetningsprocesserna är kvalitetshöjande åtgärder. Rengjorda detaljer minskar slitaget på verktyg och maskiner och minskar risken för mätfel i kvalitetskontrollen.
Komponenter som ska lackas måste vara helt fettfria så att lacken fäster på ytan. När det gäller bearbetade detaljer som ska svetsas vill man ha bort olja från dem så att ytorna blir rena.
Tvättning utförs också av verkstäder på grund av att de till exempel har kunder inom fordonsindustrin som kräver mycket höga renhetskrav.
En annan utställare är Protech som säljer maskiner och utrustningar för additiv tillverkning och 3D-skanners.
–Underhållsmässan fungerar bra för oss. Det är en av de mässor som är lovande vad gäller antal utställare och besökare, säger Daniel Risberg på Protech.
Protech visar bland annat 3D-skrivaren J35 Pro från Stratasys. Denna 3D-skrivare kan med fördel placeras direkt i ett kontorslandskap.

Protech visas även en 3D-skanner från Shining 3D. Enligt Protech ger Shining 3D:s skanners mätdata med hög noggrannhet och bra precision för alla typer av digitaliseringsarbeten.
–Vi kommer också att prata mycket om årets nyhet från Stratasys, nämligen F3300. Det är en helt unik FDM-maskin med fokus på produktion. Maskinen kan jämföras med en modern cnc-maskin med sina industriella funktioner för prestanda och processövervakning, säger Daniel Risberg.
Initialerna FDM står för fused deposition modelling och är en teknik inom additiv tillverkning.
Parallellt med mässan genomförs också tre konferenser. Underhållsstrategi (13 mars) är till för de som vill utveckla sitt underhållsarbete för stärkt konkurrenskraft. Konferensen vänder sig till underhålls– och produktionsledare samt även till vd:ar, ekonomidirektörer, med flera.
Konferensen genomförs i samarbete med Riksorganisationen Svenskt Underhåll.
–Framgångsrikt underhållsarbete leder till resurseffektivisering och driftsäkra verksamheter. Det finns en enorm utvecklingspotential för svenska företag att nå sina produktivitets– och hållbarhetsmål samt öka sin totala lönsamhet, säger Maria Stockefors, vd för Riksorganisationen Svenskt Underhåll, i ett pressmeddelande.
Additive Intelligence 4.0 (12–13 mars) är en konferens som täcker hela värdekedjan för additiv tillverkning. Programmet berör hela värdekedjan från de inledande stadierna av design och materialutveckling till de efterföljande processerna för produktion, efterbearbetning, kvalitetssäkring och introduktion av nya affärer modeller.
Den tredje konferensen är Skyddsombudsdagarna (14–15 mars), där tar man upp personligt skydd och industriell säkerhet.
–Under mässan kommer vi också att belysa viktiga frågor för branschen som till exempel kompetensförsörjning, säger Anders Persson.
Behovet av personal inom underhållsteknik är enormt. Den 14 och 15 mars arrangeras Student & Karriärsdagar. Den 14:e riktas programmet gentemot personer som genomgått sina utbildningar och/eller redan är yrkesverksamma. Den 15:e riktas programmet mot studenter. Vid respektive tillfälle erbjuds under 30 minuter en god introduktion till branschen.
Under Student & Karriärsdagar erbjuds även rekryterande utställare och samarbetspartners att under tre minuter sälja in sin organisation och erbjudande till intresserade studenter och yrkesverksamma.