Den som är ute efter en fiberlaserskärmaskin som kan skära mycket tjockt kan välja en Cutlite Penta.
–I en Cutlite Penta kan imponerande tjockt material skäras. En maskin med en effekt på 40 kW kan skära upp till 100 millimeter i svart material och med fina skärsnitt, säger Anders Holgersson, säljare på Intercut.
Intercut är sedan hösten 2023 representant för italienska Cutlite Penta som utvecklade sin första fiberlaserskärmaskin 2012, därefter har det gått fort. Idag har företaget en bred repertoar som inkluderar planlasrar, rörlaserskärmaskiner, 3D-skärmaskiner och Combomaskiner.
När det gäller planlasrar så har Cutlite Penta gjort sig ett namn av att tillverka maskiner med mycket höga effekter. På mässan BlechExpo i höstas presenterade de en 50 kW:s fiberlaser.
Enligt Cutlite Penta var de först i Europa med att nå 50 kW:s effekt i en fiberlaserskärmaskin och de är övertygade om att maskinen kommer att bidra till att öka produktiviteten för företag inom industrin.
–När man pratar med kunder om vad som är möjligt att göra i en fiberlasermaskin blir de intresserade, säger Anders Holgersson.
Det vill säga, det som kan utföras i en plasma- och gasskärmaskin kan även utföras i en Cutlite Penta.
Anledning till att Intercut, som även säljer Messers plasma- och gasmaskiner, även ville representera Cutlite Penta var att de vill kunna erbjuda maskiner till kunder som vill skära tjockt i en fiberlaser.
–Fiberlaserskärmaskinerna kommer med allt högre effekt och vi började sondera terrängen för att hitta en tillverkare som var mycket duktig på att skära i tjockt material. Vi har haft diskussioner med Cutlite Penta ett par gånger under årens lopp med, säger Anders Holgersson.
Den stora fördelen att skära med fiberlaser i stället för plasma är att man får bättre toleranser vid skärningen. Det blir mindre värmepåverkan i skärzonen i materialet.
Det är svårt att skära små hål med plasma oavsett om de är runda eller fyrkantiga. Små runda hål blir inte runda och små fyrkantiga hål blir deformerade. Plasmastrålen vill dra iväg. Det blir mycket bättre hål med en laser jämfört med plasma. Du kan i princip gänga direkt efter skärningen i de hålen.
–Cutlite Penta är duktiga på att skära små hål i tjocka material, säger Anders Holgersson.
Cutlite Penta har ett egenutvecklat skärhuvud, EVO 3 Head, som är utrustad med en kapacitiv sensor för höjdkontroll. EVO 3 har autofokus som har designats av FoU-avdelningen. Skärhuvudet och fokuseringslinserna kan användas med upp till en lasereffekt på 50 kW och ett tryck på 25 bar.
Bevel Head, skärhuvudet för fasskärning, gör att fasprocesserna kan utföras utan kompromiss med kvalitén på den vanliga rakskärningen. Det är ett innovativt skärhuvud som är kompakt, har låg vikt och har samma grunddesign som skärhuvudet för rakskärning. Fashuvudet kan rotera +/- 45o.
Cutlite Penta grundades 1992, då som tillverkare av CO2-lasersystem för skärning i plast, trämaterial och formskivor. Företaget har cirka 200 anställda.