Vid Alfa Laval i Eskilstuna tillverkas numera bland annat prototyper och komponenter i 3D-skrivaren Truprint 5000 från Trumpf. Fokus för Alfa Laval är att enheten i Eskilstuna ska kunna erbjuda full kompentens inom AM–tekniken för hela koncernen.
Alfa Laval AB är en av de ledande i världen när det gäller tillverkning av pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer. Alfa Laval är också ett av många företag som inser potentialen av additiv tillverkning, det som på engelska går under namnet additive manufacturing (AM).
as större separatorer bland annat för livsmedelsindustrin. I Eskilstuna har Alfa Laval valt att bygga vidare på sina AM–satsningar och startat Additive Manufacturing Technology Center (AMTC).
AMTC i sin tur ingår i ett utvecklingsprogram som heter Emerging Core Technologies (ECT).
–Vi har startat detta inom avdelningen Operations Development som består av två områden. Det ena är AM – additive manufacturing och den andra är avancerad robotik, säger Andreas Bergman, ansvarig för ECT.
I Eskilstuna finns sedan drygt tre år tillbaka 3D-skrivaren TruPrint 5000. Alfa Laval blev först i Sverige med att investera i en sådan maskin.
–TruPrint 5000 är en högproduktiv pulverbäddsmaskin med multilaserteknik för industriell serieproduktion, säger Andreas Bergman.
Det var den 3D-printteknologi som de ansåg skulle passa koncernen bäst.
–TruPrint 5000 hade det vi sökte. En stor fördel är att man kan sköta pulverhanteringen vid sidan av. Det ökar definitivt produktiviteten då ett nytt jobb kan startas direkt och på sikt är ju viss serieproduktion det vi strävar efter, säger han.
I TruPrint 5000 produceras allt från prototyper och komponenter till sin egen maskinpark samt reservdelar till Alfa Lavals produkter inom huvudteknologierna värmeväxling, vätskehantering och separation.
Att snabbt kunna få fram reservdelar och prototyper är en stor fördel för hela koncernen bland annat i utvecklingsprojekt där ledtiden är en kritisk faktor.
–De flesta reservdelar har levererats till separatorer, det var i det området som vi såg potential redan från början. Här finns en del komplexa artiklar i rostfritt stål till exempel som det inte går åt så många av, säger Andreas Bergman.
Alfa Laval kan numera printa komponenter som inte hade varit möjliga att tillverka lika bra på ett mer konventionellt produktionssätt. Maskinen kommer också med ett mycket användarvänligt system och bra arbetsmiljö, tack vare sluten utrustning med pulverhantering som sker utanför maskinen.
–Vi tycker det är väldigt fördelaktigt att kunna styra valet av metallpulver, säger Andreas Bergman. Maskinen har stor flexibilitet överlag och utifrån produktivitet och storlek på detaljer vi behöver hantera var TruPrint 5000 perfekt för oss. Så ville vi även ha det senaste och något att kunna växa i. Vi är väldigt nöjda med det vi har.
Inom Alfa Laval hade de under flera år före starten av AMTC studerat additiv tillverkning. Företaget var med i flertalet externa utvecklingsprojekt bland annat gentemot olika universitet. Dock hade Alfa Laval ingen egen AM–utrustning.
–Vi har tittat på alla tekniker och hela tiden har vi sett potentialen med AM och var övertygade om att den kunde ge mycket till företaget, säger Andreas Bergman.
Alfa Laval hade vid starten inga konkreta produkter eller volymer för AM–tillverkning men såg att det här var vad de skulle satsa på i framtiden.
–Med den insikten bestämde vi oss för att börja prova 3D-printteknologin med pulverbäddutrustning med målsättningen att bli riktigt bra på den, säger Andreas Bergman.
På AMTC finns idag en huvudoperatör till TruPrint 5000–maskinen och ett par medarbetare till som vid behov kan köra 3D-skrivaren.
–Centrat har blomstrat rejält det senaste halvåret och idag är vi just den där AM–huben i koncernen som vi har eftersträvat, säger Andreas Bergman.
Fokus för AMTC är att kunna erbjuda full kompentens inom AM–tekniken för resten av koncernen. Där ingår inte enbart produktion utan allt kring tekniken och design för additiv tillverknikng.
–Visionen är så klart att själva kunna nyutveckla de mest optimala artiklarna enbart designade för AM, säger han.
Målsättningen på AMTC är att de ska bemästra 3D– printtekniken och maskinen hela vägen in i minsta detalj – från konstruktion och design, till val pulver och att köra maskinen på bästa sätt. Med andra ord helheten för att kunna leverera det absolut bästa printade resultatet.
Strävan för AMTC är att bredda sig än mer inom AM–tekniken, bli ännu bättre och leda utvecklingen framåt. På Alfa Laval analyseras utmaningarna som de stöter på, såväl fördelar som effekter av olika tester. Det för att de ska kunna vara både en intern konsultresurs, producent, och bemästra att utbilda konstruktörer i den additiva tekniken.
–Det behövs utökad kunskap inom det här området, det är komplext och man måste veta vad man gör för att få perfekt kvalitet, avslutar Andreas Bergman.
Artikeln, som kommer från Trumpf Maskin, har redigerats och kompletterats med text av Verkstadstidningen.