Acron i Anderstorp har investerat i en avancerad 3D-skrivare för metall och breddar sig materialmässigt inom verktygslös produktion. Med den nya M2 Multilaser från tyska Concept Laser smälts metallpulver samman med framställningsmetoden DMLM.
-Vi jobbar mer och mer med additiv tillverkning och i dag är cirka 80% av produktionen 3D-printing, säger vd Kenny Johansson.
Företaget har specialiserat sig på verktygslös produktion med 3D-utskrifter och tillverkar produkter i olika plastsorter, stål, rostfritt stål, aluminium och titan. Från första början var Acron en mer traditionell svetsfirma som reparerade verktyg åt industrin inom formbunden produktion. Verktygsmakeriet finns kvar och och i dag svetsar de med modern utrustning.
-Hela produktionen är ren, även på verktygssidan där vi gör all svetsning med laser under mikroskop.
Med verktygslös produktion får man kortare ledtider och flexibel produktion.
-Fördelen för oss som har både 3D-printing och formsprutning är att vi i ett tidigt skede kan ta reda på vilken teknik som passar bäst för ett projekt både tidsmässigt och ekonomiskt.
Acron var en av de tre första tillverkarna i Sverige som investerade i en 3D-skrivare. Bolaget grundades 1995. Kenny Johansson kom med som delägare 1996.
-Redan från början var vi mycket intresserade av 3D-tekniken och åkte till en mässa i Tyskland 1996 där vi tittade på 3D-printrar. På den tiden hade vi en omsättning på cirka 1, 5 miljon kronor. En 3D-skrivare kostade runt 3,5 miljoner kronor, så det gick ju inte ihop.
Men så snart som året därpå, 1997, köpte Acron sin första 3D-skrivare. De har därefter fortsatt att investera i tekniken och har nu sammanlagt sex 3D-printrar för olika tekniker. Fem för plast och polymermaterial och nu även en metallprinter.
Den största serien Acron tillverkat med 3D-printning var 240 000 detaljer i plast, men sådana stora serier hör inte till vanligheterna. Oftast handlar det om mindre serier om 100-500 eller 1000 bitar. Men utvecklingen av tekniken går snabbt.
-Framförallt så använder man tekniken på ett annat sätt idag. Tidigare handlade det ofta om prototyptillverkning, för att ta fram en prototyp i ett tidigt skede i utvecklingsfasen. Nu är det vanligt att man använder tekniken till serieproduktion.
-I höstas sa vi att nu tror vi att den svenska marknaden är mogen för additiv serietillverkning i metall och började titta på en lösning.
Den nya 3D-skrivaren är nu installerad och i produktion sedan två veckor. Maskinleverantören höll i internutbildning på plats för befintlig personal. Redan sista utbildningsdagen kom beställningen på första jobbet i den nya maskinen in. Acron har tolv anställda, på sikt behöver de anställa en person till.