L

Går samman för att utveckla additiv tillverkning

Elva svenska industriföretag inom Wallenberggruppen har gått samman och bildat aktiebolaget Amexci. Företaget är ett joint venturebolag med uppgift att öka innovationstakten och hjälpa ägarföretagen att utvecklas inom området additiv tillverkning.

Platsen för etableringen är Karlskoga och har valts utifrån stadens industriella infrastruktur och det arbete Alfred Nobel Science Park bedriver inom additiv tillverkning. Edvin Resebo är vd för Amexci och har tidigare varit chef för avancerad tillverkning på Alfred Nobel Science Park. 

Det var Marcus Wallenberg som i början av förra året tog initiativet till satsningen då svensk industri samlades för att diskutera additiv tillverkning inom industrivärlden.  Ägarbolagen är FAM, Saab, ABB, SKF, Scania, Atlas Copco, Höganäs, Electrolux, Husqvarna, Stora Enso och Wärtsilä.

Det nybildade företaget ska agera självständigt utifrån ägarnas behov och driva projekt tillsammans med ägarna, som alla är lika stora delägare. Satsningen är långsiktig. Amexci har fem år på sig att stå på egna ben. De befinner sig ännu i uppstartsfasen och har sju anställda, men kommer växa under året.

Gudrun Lindfors-Rönnblom
Publicerad onsdag, 10 januari 2018 14:03 Uppdaterad onsdag, 10 januari 2018 14:47

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

bild webb prislista 2018

Begagnat marknaden

  • omslag vt 12 2017omslag gulingen 12 2017

Sök i nyheter