Yaskawachef tror på kraftigt ökad robotförsäljning

Foto: Per Sjögren

Automationsbranschen växer kraftigt. Det är mot den bakgrunden som japanska Yaskawa gör en storsatsning på dotterbolaget Yaskawa Nordic AB och bygger ut fabriken i Torsås. Det är en investering på 40 miljoner kronor.

–Med utbyggnaden frigörs produktionsyta och därmed kan den interna logistiken och produktionsflödet optimeras, säger Pär Tornemo, COO på Yaskawa Nordic AB.

Produktionsytan i Torsås är idag 9 600 kvm och utbyggnaden består av en fristående byggnad på 2 000 kvm. Dit flyttas den skärande bearbetningen och monteringen av skåp till styrsystemen. Satsningen syftar till att modernisera den skärande bearbetningen, bland annat med ett nytt utsug.

Fabriken i Torsås tillverkar kompletterings-utrustningar till Yaskawas robotar. Torsås ansvarar även för systemintegration, kundanpassningar och testkörningar inför leveranser. Den ökade kapaciteten i Torsås kommer att behövas.

–Vår bransch växer kraftigt idag och vårt mål är att växa mer än marknaden generellt. Visionen är att tredubbla försäljningen av robotar fram till 2025, säger Pär Tornemo.

Yaskawa tänker växa ungefär lika mycket överallt på alla marknader. Däremot sticker Ryssland ut som har få robotar i förhållande till dess industri och antalet invånare i landet.

–Det finns en potential att växa därborta, säger Pär Tornemo.

Yaskawa Nordics försäljningsområde är Norden, Baltikum, Ryssland samt Ungern och Australien.

Förutom robotar tillverkar Yaskawa bland annat styrsystem, servomotorer och frekvensomriktare.

Per Sjögren
Publicerad onsdag, 28 juni 2017 14:06 Uppdaterad onsdag, 28 juni 2017 14:23