GJS Verktyg storsatsar på spännteknik

Ringspann klarar uppspänning med en extrem precision. Ringspann klarar uppspänning med en extrem precision.

GJS Verktyg, som fokuserar på skärande och hållande verktyg samt maskiner för förinställning, gör nu en rejäl satsning med en egen avdelning för spännteknik.

–Vi har knutit till oss Inge Gustafsson som tidigare arbetat med precisionsuppspänning på Ringspann i mer än 20 år. Inge Gustafsson är produktchef och mycket viktig för oss, då denna typ av uppspänningslösningar kräver extra mycket erfarenhet och tekniskt kunnande för att kunna hitta en lösning på kundernas problem, säger Lars Bergström, vd på GJS Verktyg.

Vidare säger Lars Bergström att det finns en stor potential i Sverige då många kunder ännu inte känner till vilka möjligheter som finns med precisionsuppspänning.

–Vi talar med kunder mer eller mindre varje vecka som har problem med fixturering och uppspänning.

Grunden i Ringspannsystemet är deras klämringar som spänner runt hela ytan och inte bara på ett fåtal punkter som till exempel en trebackschuck gör. Uppspänning med Ringspanns verktyg centrerar och drar arbetsstycket bakåt eller nedåt mot en stoppring. Detta möjliggör en mycket kort spännlängd, ett mycket högt överförbart vridmoment och utan risk för deformation.

–Ungefär samtidigt som Inge började arbeta för oss fick vi förfrågan från tyska myTec om att ta över agenturen för deras produkter i Sverige. Det visade sig passa oss utmärkt som ett komplement till Ringspanns spännlösningar. MyTec har specialiserat sig på hydrauliska dorn och chuckar för precisionsuppspänning av arbetsstycken i bearbetningsmaskiner och i mätrum. Där Ringspann kan hålla en rundnoggrannhet på ≤10µm klarar myTecs produkter ända ned till 1 µm.

I nr 12 av Verkstadstidningen (utkommer 14/12) kan du läsa en längre artikel om GJS Verktyg och Ringspann.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-10-28 13:12:03

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden