ABB lanserar framtidens anpassade fordonsmålning

PixelPaint är 50 procent snabbare, mer hållbar och använder en bläckstråle för att eliminera översprutning vilket säkerställer att tvåtonig färg och individuell design kan appliceras på en gång, utan maskering och avmaskering.

Millenniegenerationen driver efterfrågan på större individualisering vilket medför ett ökat behov av anpassade färgscheman för fordon genom att antingen använda en andra färg, en annan färgfinish, exempelvis matt eller en särskild design. 

Applicering av två färger eller anpassade designer på en kaross har tidigare varit en både tidskrävande och arbetsintensiv process som kräver att fordonet behöver gå igenom målningslinan två gånger - en gång för det första lagret och därefter, efter att ytorna blivit maskerade, igen för den andra färgen. Maskering av karosser kräver i regel 10 till 20 operatörer per skift där två operatörer också behöver avmaskera den efter att den andra färgen har applicerats.

Då endast 70 till 80 procent av färgen appliceras på karossens yta slösas betydande mängder av färg bort vilket ökar kostnader både i form av återvinning och genom att ytterligare färg behöver inhandlas.

ABB:s innovativa lösning PixelPaint innehåller ett bläckstrålehuvud, ett paket för doseringskontroll och den lättanvända programmeringsmjukvaran Robot Studio för applikationer med tvåtonig färg och dekorativa färgapplikationer.

PixelPaint finns tillgänglig som en cell som använder sig av två ABB IRB 5500-robotar.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-10-14 12:51:57

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden