Trots bistra tider ser underleverantören framåt

Fr v Jonas Sjödell och Alexander Sköld, ägare av AddCut och Håkan Conradsson från Nordiska Wemag.  Fr v Jonas Sjödell och Alexander Sköld, ägare av AddCut och Håkan Conradsson från Nordiska Wemag.

Legotillverkaren AddCut AB i Smålandstenar satsar trots coronapandemi och investerar i en ny Hurco VMX42Ti. Det är en vertikal fleroperationsmaskin som de har köpt av Nordiska Wemag.

En av anledningarna till att AddCut valde en Hurco var för styrsystemet Winmax 5. Det är ett Windowsbaserat system och innebär, enligt Nordiska Wemag, att dialogprogrammering enkelt kan utföras. Dynamisk fräsning finns i styrningen och simuleras direkt på dubbla 19-tums skärmar.

–Hurco har en mjukvara som gör det möjligt för operatören att programmera alla körningar direkt ute vid maskinen. Vid riktigt avancerade körningar gör vi beredningen i Mastercam. På så sätt kan vi utnyttja fleroperationsmaskinen bäst, säger Alexander Sköld som tillsammans med Jonas Sjödell äger AddCut.

–Maskinen står inte still när en operatör behöver programmera i cam, då kan vi köra andra bitar.

Vidare säger Alexander Sköld att under de kommande åren planerar AddCut att bygga ut verkstaden för att satsa mer på att ta fram nya formverktyg.

–Då kändes Hurcon som en passande maskin med bra storlek och rejäla slag i alla axlarna, säger han.

VMX42Ti med 1066/610/610 mm för X/Y/Z, har en kraftig Big Plus-spindel på 18 kW och roterar maximalt 12 000/minut.

AddCut utför legotillverkning med inriktning på vattenskärning, bearbetning och tillverkning av formverktyg. Håkan Conradsson, säljare på Nordiska Wemag och den som har sålt Hurcomaskinen till AddCut, menar att Alexander och Jonas kompletterar varandra.

–De har erfarenhet av konstruktion och produktion. Ihop med personalen tar de ett helhetsansvar för projekten. Det är allt från konstruktion och produktion till färdig produkt. Från enstyckstillverkning till riktigt stora serier, de är flexibla och kända för sina korta leveranstider.

–En av deras största produkter är maskindelar och det är inte ofta AddCut tillverkar samma detalj två gånger. Vanligtvis är det enstyck av varje detalj och då är det viktigt med korta ställtider, säger Håkan Conradsson.

Alexander Sköld och Jonas Sjödell började diskutera maskininvesteringen med Håkan Conradsson i slutet av förra året. Sedan kom corona och diskussionerna avstannade för en tid. Tidigt i våras bestämde sig Alexander Sköld och Jonas Sjödell för att köpa Hurcomaskinen efter att ha studerat en VMX42Ti i produktion på ett svenskt företag.

Nu är deras Hurco VMX42Ti installerad hos företaget i Smålandsstenar. Alexander Sköld och Jonas Sjödell tog beslutet att investera i en ny fleroperationsmaskin när coronakrisen var som värst.

Ett modigt beslut som byggde på tillförsikt om att på ett bättre sätt kunna serva sina kunder och därigenom få ökad beläggning.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-08-19 13:31:29

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden