Bergs Mekaniska köper bautastor vattenskärmaskin

Den svenska tillverkaren av vattenskärmaskiner, Kimtech, har fått en av sina största maskinordrar i företagets historia. I mars tecknades ett avtal om köp av en vattenskärningsmaskin med Bergs Mekaniska AB i Molkom, cirka 30 km norr om Karlstad.

Maskinen är en av de största vattenskärningsmaskinerna i Europa med en total skäryta av 21,6 m x 3,4 m.

–Vi skär i långa ämnen/komponenter och i den här vattenskärmaskinen går det att skära 18 meter i ett enda stycke, säger Per-Inge Berg, vice vd och tillsammans med brodern Morgan Berg ägare av Bergs Mekaniska.

Bergs vattenskärmaskin är utrustad med två tvärbommar med individuella styrsystem, det innebär att två helt olika program kan köras parallellt.

–Maskinen levereras med två stycken 100 hk:s pumpar som klarar 6000 bar, vilka är de största och mest kraftfulla pumparna som vi har levererat, säger Andreas Dolk, produktionsansvarig på Kimtech.

Vattenskärmaskinen kommer att vara utrustad med Kimtechs nya HMI (Human Machine Interface) med stor 21” display. HMI:et är vidareutvecklat till att vara ännu mer intuitivt och användarvänligt. Maskinen har även ett system för att lägga upp flera nc-program i följd, till exempel Job Queue och Laser Pointer (laserpekare för att lättare kunna hitta plåt och nollpunkter på plåt) samt sköljutrustning på munstycket.

Vattenskärmaskinen levereras under juni månad och därefter startas den upp.

Bergs Mekaniska är underleverantör och specialist på figurskärning, bockning och bearbetning. Företaget gör färdiga produkter som till exempel plogstål, med mera. När det gäller skärmetoder utför Bergs Mekaniska vatten-, gas-, plasma- och laserskärning.

Förutom underleverantör är Bergs Mekaniska även återförsäljare av Arcelor Mittals slitplåt Creusabro.

Kimtech är en av de ledande tillverkarna av vattenskärmaskiner i Skandinavien med över 300 maskiner installerade. Företaget ligger i Järfälla utanför Stockholm.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-05-14 13:35:22

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden