Underhåll stängdes och Elmia Produktionsmässor flyttas fram

Två dagar kunde mässan Underhåll pågå. 2300 besökare kom. Foto: Per Sjögren Två dagar kunde mässan Underhåll pågå. 2300 besökare kom. Foto: Per Sjögren

Covid-19 (coronaviruset) ställer till det då oron för dess framfart och spridning i Sverige tilltar. Mässan Underhåll stängdes efter två dagar och Elmia Produktionsmässor genomförs inte i år.

Mässan Underhåll, på Svenska Mässan i Göteborg, skulle ha genomförts mellan 10–13 mars men avslutades redan efter den 11 mars. Samma dag hade Folkhälsomyndigheten skrivit följande i sin hemställan till regeringen ”Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige.”

Arrangören Svenska Mässan, som agerade i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, valde att stänga Underhåll.

Elmia Produktionsmässor, som skulle ha gått av stapeln i maj, har flyttats fram till maj 2022. Beslutet togs av Elmiamässan i samråd med samarbetsorganisationerna SVMF, SAG, SVEAT, PMG och Svetskommissionen.

–Vi står alla bakom beslutet och har tillsammans med Elmia enats om en lösning vad gäller de ekonomiska förutsättningarna för utställarna. Alla inbetalningar, förutom grundavgiften, återbetalas av Elmia. Grundavgiften flyttas i stället fram och gäller för mässan 2022, säger samarbetsorganisationerna i ett gemensamt uttalande i ett pressmeddelande.

Vidare uttalar sig organisationerna i pressmeddelandet:

–Det är en självklarhet att hälsa går före allt annat. Under rådande omständigheter är det ett korrekt beslut av Elmia och ett beslut som vi tror att alla utställare och besökare förstår. Nu blickar vi fram mot 2022 och ett fortsatt samarbete med Elmia.

Elmia Produktionsmässor består av sex parallella mässor. De är Verktygsmaskiner, Plåt, Automation, Svets och Fogningsteknik, 3D och Polymer.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-03-19 14:29:14