Investerar för att öka effektiviteten

Fr v: Cnc-operatörerna Joakim Hallqvist och Maher Ezz Eddin vid den nya maskinen.  Fr v: Cnc-operatörerna Joakim Hallqvist och Maher Ezz Eddin vid den nya maskinen.

Framtiden ser ljus ut för det nybildade bolaget Lidhs Tooling i Dalstorp. Verksamheten fick en nystart under 2018 när verkstadsprofilen Harriet Lidh tillsammans med nuvarande vd Magnus Andersson, köpte ut Dalstorpsfabriken ur VA Toolings konkursbo. Nu står bolaget på stadig grund och när företaget besökte EMO i september 2019 togs beslut om en nyinvestering till fräsavdelningen.

Valet föll på en CMX 70U, en 5-axlig fräs med palettsystem PH-150 från DMG Mori. Det är en satsning för att kunna effektivisera produktionen av de många komponenterna som tillhör ett pressverktyg.

Lidhs konstruerar unika verktyg och det innebär att nästan alla detaljer som ingår i deras verktyg också är unika. En 5-axlig maskin är ett krav för att underlätta programmering och bearbetning, och med ett palettsystem kan maskinen laddas automatiskt och på så sätt utnyttjas mer effektivt.

Magnus Andersson förklarar varför de valde CMX 70U och DMG Mori som leverantör:

–Vi sökte en femaxlig flerop för att kunna bearbeta flera sidor i en och samma uppspänning och föll för konceptet med CMX 70U och PH-150 mycket på grund av att palettsystemet är integrerat i styrenheten samt att det är sex stycken relativt stora paletter.

Lidhs Tooling är en betydande verktygstillverkare för plåtformning. Företaget tillverkar verktyg till mer eller mindre alla branscher där det förekommer formning av plåt.

Affärsidén är att hela tiden kunna erbjuda kostnadseffektiva lösningar till kunderna.

Ett steg i detta är att kontinuerligt jobba med att automatisera produktionen och den här investeringen är en del i det arbetet. Automation är konkurrenskraften gentemot den utländska konkurrensen.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-03-19 14:26:29

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden