Komplett svarvning med ett och samma verktyg

Med den nya metoden, HDT (High Dynamic Turning), där FreeTurnverktygen ingår sätter Ceratizit en helt ny standard när det gäller svarvning.  Foto: Per Sjögren Med den nya metoden, HDT (High Dynamic Turning), där FreeTurnverktygen ingår sätter Ceratizit en helt ny standard när det gäller svarvning. Foto: Per Sjögren

Ceratizit S.A har utvecklat en ny metod som heter HDT (High Dynamic Turning) där FreeTurn-verktygen ingår. Med den nya metoden sätter verktygstillverkaren en helt ny standard när det gäller svarvning.

Det var under EMO-mässan i Hannover förra hösten som Ceratizit introducerade HDT och FreeTurn-svarvverktygen. Intresset från verkstadsföretag har varit stort och på dotterbolaget Ceratizit Scandinavia har de fått många förfrågningar om tekniken.

–Marknaden är redo för någonting nytt. Det är en helt ny nivå inom svarvning, det är revolutionerande, säger Daniel Larsson, teknisk chef på Ceratizit Scandinavia.

Med FreeTurn är det möjligt att med ett och samma verktyg utföra grov-, fin- och kontursvarvning samt plan- och längdsvarvning. Med andra ord är det komplett svarvning med ett enda verktyg.

–I och med att verktygen har variabel ställvinkel, kan all utvändig svarvning utföras med ett enda verktyg, säger Daniel Larsson.

Fördelen för användarna av FreeTurn-verktygen är enligt Ceratizit stora kostnadsbesparingar angående verktyg och ökad effektivitet tack vare sänkta ställtider. Vid mer konventionell svarvning är man tvungen att använda separata verktyg för varje kontur.

Olika typer av bearbetningar kan alltså genomföras med ett enda verktyg då vändskärsplattan på ett FreeTurn-verktyg kan bestå av flera olika skär. Det kan vara spetsvinklar, hörnradier, spånbrytare, beläggningar och skärmaterial som kan kombineras individuellt efter behov på en enda platta.

HDT och FreeTurn-verktygen är till för multifunktionella maskiner med B-axel, där både svarvning och fräsning kan utföras. I den maskintypen kan FreeTurn-verktyget utnyttja frässpindelns frihet hela varvet runt materialet.

–Man utnyttjar frässpindelns indexering för att svarva, säger Daniel Larsson.

Variabla eggväxlingar sker tack vare rotationen runt verktygsaxeln.

Här är lite fakta om FreeTurn:

*Komplett svarvning med ett verktyg.

*stor besparing av verktygstyper.

*En enda hållare har plats för vändskär med upp till tre ISO-geometrier.

*Anliggningsvinkeln kan ändras under bearbetningen och dynamisk svarvning är möjlig i alla riktningar.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-03-04 14:27:43

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden