Ny 3D–printer från Trumpf

Trumpf GmbH tillverkar inte enbart maskiner och utrustningar för plåtbearbetning. I företagets produktportfölj finns också maskiner för additiv tillverkning. Nyligen introducerades 3D–skrivaren TruPrint 2000.

TruPrint 2000 är särskilt lämpad för tillverkning av produkter till medicinteknikbranschen och andra applikationer där extra höga standarder och kvalitetskrav råder. Enligt Trumpf är TruPrint 2000 bra för printning av detaljer i titan, som är ett vanligt förekommande material för tillverkning av produkter till medicinteknik.

Trumpfs tekniker har vidareutvecklat systemet så att skyddsgasen flödar jämnt igenom från bak– till framsidan av byggkammaren. På så sätt ökar kvaliteten på printade detaljer.

I och med en pulverborttagare (Powder Removal) kan operatören ta bort överskott av pulver från komponenten direkt i systemet och slipper momentet att som tidigare ta ut och packa upp den vid en separat station.

Detta är både enklare och sparar tid när man har att göra med små 3D–kammare som i TruPrint 2000. Den nydesignade maskinen som processar metallpulvret i skyddsgasmiljö gör även att man förhindrar att smuts och föroreningar ska infiltrera i pulverkretsen. Det här är en stor betydande fördel för känslig utrustning.

TruPrint 2000 är en Multilasermaskin för ökad produktivitet. Två 300-watts lasrar arbetar parallellt och kan bearbeta hela 3D–printerns byggkammare. Med samma tillvägagångssätt som för modellen TruPrint 1000 har Trumpf minskat laserns brännvidds-diameter till 55 mikrometer för att kunna printa komponenter med jämnare ytor, förbättrad kvalitet och invecklade strukturer.

Maskinens nya design ger linjeproduktionsfördelar och färre moment, bland annat behövs alltså ingen separat uppackningsstation.

I TruPrint 2000 är pulverbädden och smältpoolen automatiserade och digitalt övervakade. Skulle ett felmeddelande genereras tillkännager systemet detta direkt till operatören, därmed säkerställs kvaliteten ytterligare. 

Per Sjögren E-mail:
Publicerad 2020-02-05 13:35:45

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden