Automatiserad mätning direkt i produktionen

Det var under RavemaExpo som Wenzelmaskinen och automationsprodukten från ZK Automation visades. Vid lösningen ses Thomas Lövskogen, säljare på Ravema i Norge. Foto: Ravema Det var under RavemaExpo som Wenzelmaskinen och automationsprodukten från ZK Automation visades. Vid lösningen ses Thomas Lövskogen, säljare på Ravema i Norge. Foto: Ravema

Under RavemaExpo presenterades ett exempel på hur rationell automatiserad mätning med en koordinatmätmaskin kan se ut. Mätmaskinen var en Wenzel och automationsprodukten kom från ZK Automation.

När maskinleverantören Ravema genomförde sitt event RavemaExpo i december var det Sverigepremiär för Wenzel SF 87, en koordinatmätmaskin utvecklad för att stå direkt i produktionen. Mätmaskinen, med ett mätområde på 800x700x700 millimeter, klarar av att arbeta i temperaturer mellan 21–35 grader Celsius. SF 87 är till för mätning av små och medelstora detaljer.

Det är inte en luftlagrad mätmaskin utan den styrs av kulskruvar, vilket möjliggör att maskinen passar mycket bra för mätning direkt i produktionsmiljö. Mätmaskinen har också kolfibermaterial i Z-led. Det är också enkelt att automatisera SF 87 på grund av maskinens design med tillgång till tre öppna sidor.

Under expot demonstrerades en intressant automationsprodukt som var placerad intill Wenzel SF 87. Automationsprodukten, ett hanteringssystem som kan beskrivas som ett modulärt mätpalettskåp, kom från den tyska tillverkaren ZK Automation. Systemet, som går under namnet Chameleon Quad, upptar endast en yta på fyra kvm.

Med Chameleon Quad uppnås hög flexibilitet enligt Anders Jinglöv, affärsområdeschef verktygsteknik på Ravema:

–En verkstad har en mängd olika alternativ med detta system i och med att de inte är låsta till olika typer av positioneringar och kan variera mellan olika typer av mätdetaljer som ska mätas.

Om lösningen med Wenzel-maskinen och ZK Automations system hade funnits på en verkstad hade rationell automatiserad mätning utförts direkt i eller i anslutning till produktionen.

Chameleon Quad kan hantera mätdetaljer från flera olika bearbetningsmaskiner. Maskinoperatörer placerar paletter/fixturer med detaljer som ska mätas. En av finesserna med mätlösningen är att operatörer inte behöver gå till ett mätrum för att kontrollera detaljer, vilket sparar mycket tid.

Det kan också vara hög beläggning i mätrummet – i sämsta fall kan en operatör få svar angående förstabiten först dagen efter. Mätlösningen frigör tid för ett företag.

En prioriteringslista skapas och roboten hämtar den palett med detalj som ska mätas i mätmaskinen. Anders Jinglöv lyfter fram mjukvaran i hanteringssystemet:

–ZK Automations mjukvara kommunicerar med mätmaskinens mjukvara. Det innebär att detaljer kan placeras precis var du vill i hanteringssystemet.

–På robotarmen som hämtar nästa detalj för mätning finns en visionkamera som läser av detaljen och kommunicerar med cadbiblioteket på den detalj som ska mätas, därefter laddas rätt mätprogram in till mätmaskinen, avslutar Anders Jinglöv.

Mer om RavemaExpo kan du läsa i nr 1-2 av Verkstadstidningen (utkommer 13 februari).

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-01-22 13:05:22

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden