Fanucgnist ska korta leveranstiderna

Fr v vid maskinen: Jonatan Burman, Thomas Gustavsson och Christer Blomström, samtliga Swepart Transmission. Fr v vid maskinen: Jonatan Burman, Thomas Gustavsson och Christer Blomström, samtliga Swepart Transmission.

Swepart Transmission i Liatorp i Älmhults kommun har köpt en trådgnistmaskin av Star Servus Verktygsmakiner. Trådgnisten, en Fanuc Robocut C400iB, har införskaffats för att möta kunders önskemål om korta leveranstider av prototypkugghjul.

Ledtiden för snäckfräsar är oftast styrande vid framtagning av prototyper. Även om kugghjulen ska kuggslipas efter härdning krävs det nästan alltid en unik snäckfräsgeometri för att det nya kugghjulet ska få rätt prestanda. Förutom lång leveranstid är snäckfräsar relativt dyra.

Robocut-gnisten hämtar kuggeometrin direkt från kuggberäkningsprogrammet och det nya kugghjulet kan tillverkas utan ledtid och kostnad för specialverktyg för kuggfräsning.

Med Robocut C400iB-maskinen kan kugghjulen tillverkas med geometri som är identisk med framtida serietillverkade kugghjul varför till exempel livslängdsprov kan göras på trådgnistade kugghjul.

Om det behövs är det också lätt att ändra kugghjulets geometri då man inte har bundit upp sig i dyra specialverktyg.

Kombinerat med mjukvara för konturrivning av slipskivan för kuggslipning och egen härdning har Swepart Transmission nu alla processer i en egen avdelning för snabb framtagning av prototyper och reservdelar.

Swepart Transmission har kompetens och modern utrustning för konstruktion och tillverkning, inklusive härdning, av såväl prototyper som stora serier av kugghjul, axlar och kompletta växellådor för fordons- och verkstadsindustrin.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2020-01-22 12:58:34

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden