Branschvalidering inom CNC-teknik ökar

Leila Khammari flankeras av Chris Schmidt (t v), ordförande Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige och Lasse Kjellberg som arbetar med validering och certifiering cnc-teknik 2017 på Skärteknikcentrum Sverige.  Foto: Per Sjögren Leila Khammari flankeras av Chris Schmidt (t v), ordförande Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige och Lasse Kjellberg som arbetar med validering och certifiering cnc-teknik 2017 på Skärteknikcentrum Sverige. Foto: Per Sjögren

Skärteknikcentrum Sverige växer bland annat med växande efterfrågan på validering som säkerställer kompetensen hos cnc–tekniker. 

–Vårt system för branschvalidering har slagit igenom rejält de senaste åren. Det är betydligt fler företag som har upptäckt validering som verktyg i kompetensförsörjningen, säger Leila Khammari, som arbetar med strategisk verksamhetsutveckling på Skärteknikcentrum Sverige.

Systemet, som går under namnet CNC Teknik 2017, är branschens system för validering, utveckling och certifiering av yrkeskompetens gentemot krav som är förankrade och kvalitetssäkrade av branschens företag. 2017 anger året då den senaste revisionen är genomförd för att säkra kvaliteten i valideringen.

Inom CNC-teknik finns grönt, blått och svart certifikat. Det gröna säkerställer grundläggande krav för operatörer och det blåa för beredare. Det svarta certifikatet omfattar krav på mer fördjupad skärteknisk kompetens för tex produktionstekniker och ingenjörer.

–Tillsammans med övriga branscher i industrin samarbetar vi också runt ett BAS-koncept som säkerställer mer grundläggande och gemensam industriell kompetens inom industriteknik, automation och underhåll, fortsätter Leila.

Utöver att allt fler har upptäckt värdet med branschvalideringen driver Skärteknikcentrum Sverige flera intressanta projekt för att framtidssäkra kompetensen inom skärande bearbetning i Sverige.

–Tillsammans med många framgångsrika företag är vi en stark bransch och vi ser med tillförsikt på framtiden, avslutar Leila Khammari.

Skärteknikcentrum Sverige är ett utvecklingsbolag som ägs av Riksföreningen Skärteknikcentrum Sverige som är en nationell intresseförening. Föreningen är öppen för företag i Sverige som har skärande bearbetning i sin verksamhet samt för teknik- och materialleverantörer till dessa företag.

BAS = Gemensam Branschvalidering.

Per Sjögren E-mail:
Publicerad 2019-11-20 13:00:19

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden