Automatiserad förinställning visades på EMO

Zoller, som i Sverige representeras av GJS Verktyg, är ett tyskt företag som tillverkar mät- och förinställningsmaskiner. När EMO-mässan genomfördes tidigare i år demonstrerade Zoller en transportlösning för automatiserad förinställning av verktyg och transport av verktyg.

I montern fanns ett litet förinställningsrum, en samarbetsrobot och en transportvagn (AGV – Automated Guided Vehicle). I denna lösning monterades verktygen ihop av ställpersonal och placerades i en hylla. En robot plockade ett verktyg och placerade det i en förinställningsmaskin och uppmätning utfördes automatiskt. Därefter flyttade roboten verktyget till en transportvagn som åkte iväg till en station i montern. 

Hade denna lösning funnits på ett företag hade vagnen kört ut verktygen till bearbetningsmaskinerna.

Med Zollers lösning kan förinställningsprocessen och transportering av verktyg för skärande bearbetning till produktionsenheterna effektiviseras. Framför allt så behöver en operatör inte gå fram och tillbaka mellan förinställningsavdelningen och verktygsmaskinen för att hämta och lämna verktyg. Med denna lösning minimeras tidsslöserier.

–Idag har stora företag personal som kör ut vagnarna med verktygen till respektive avdelning där operatörerna plockar dem. Det slipper företagen med det här systemet, säger Josef Axelsson, försäljningschef för norra Europa på Zoller.

–Den robot vi visar här behöver ingen magnetslinga i golvet. Man lär roboten en gång, man går med den ut till avdelningen, därefter hittar roboten vägen.

Står någonting i vägen så känner roboten av det med sina sensorer och rundar hindret. Vagnen laddas när den är dockad vid stationen för plundring och laddning av verktyg.

–Zoller har själv vagnen i sin produktion, skruvar och andra komponenter transporteras till produktionslinan. På Zoller är det aldrig någon som går och hämtar artiklar, utan artiklarna körs ut till produktionen, säger Josef Axelsson.

Per Sjögren E-mail:
Publicerad 2019-11-06 11:40:00

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden