Norrköpingsföretag köpte Integrex med artificiell intelligens

Affären är klar. F v: Sean Pritlove, Mazak Europé, Leif Hansson, Tomas Ripnäs, Mikael Pennryd, Hans Hammargren, samtliga från Merx Svenska. Därefter ses Per–Ola Karlsson och Per Selskog från Ravema.  Foto: Per Sjögren Affären är klar. F v: Sean Pritlove, Mazak Europé, Leif Hansson, Tomas Ripnäs, Mikael Pennryd, Hans Hammargren, samtliga från Merx Svenska. Därefter ses Per–Ola Karlsson och Per Selskog från Ravema. Foto: Per Sjögren

Merx Svenska AB är först i världen med att köpa en Integrex i serien i–H utrustad med Mazaks nya styrsystem SmoothAi. Styrsystemet, som har funktioner för artificiell intelligens (AI), möjliggör kraftigt ökad produktivitet.

Förra veckan genomfördes EMO–mässan i Hannover. Mazak hade i vanlig ordning flera världslanseringar. Den japanska verktygsmaskintillverkaren introducerade SmoothAi, ett styrsystem med artificiell intelligens. Mazak lanserade också nästa generations maskiner i Integrex–serien i–H.

I montern visades bland annat en Integrex i-200H ST utrustad med SmoothAi. Denna maskinmodell köpte Merx Svenska AB i Norrköping.

–Affären har gjorts upp här på mässan, säger Per Selskog, affärsområdeschef Verktygsmaskiner på Ravema som är återförsäljare av Mazak i Sverige.

Merx Svenska AB, som fokuserar på högkvalitativ produktion inom skärande bearbetning, har en mycket bra orderingång. Integrex i-200H ST kommer väl till pass.

–Flera av våra kunder har detaljer som kräver att vi kan tillverka dem helt färdiga i en enda uppsättning, säger Hans Hammargren, vd för Merx Svenska AB.

Han fortsätter:

–SmoothAi var ett plus i kanten och innebar att vi fastnade ännu mer för Integrexen. Det nya styrsystemet underlättar för operatörerna i produktionen. Med SmoothAi går det avsevärt fortare att programmera, därmed förkortas den totala ställtiden.

Integrex i-200H ST är en flerfunktionsmaskin där detaljer med komplexa geometrier kan bearbetas helt färdiga.

Utöver det har Merx nya Mazak också ett styrsystem med funktioner för artificiell intelligens. SmoothAi har förmågan att lära sig från flera olika informationskällor, till exempel tidigare skärprocesser.

SmoothAi kan också lära sig av en cnc-operatör som arbetar vid maskinen. Här är ett exempel – en solid läses in och SmoothAi föreslår själv ett program baserat på verktyg som operatören har rekommenderat.

Med mjukvaran Solid Mazatrol samt att SmoothAi intuitivt lär sig och förstår skärprocesserna i en Mazakmaskin kan programmeringstiderna i maskinen sänkas med 90 procent, jämfört med maskiner utan detta styrsystem.

Integrex i-200H ST har en chuck där ämnen/detaljer upp till åtta tum kan bearbetas. Maskinen har en Y-axel på 210 millimeter och erbjuder spindelhastigheter upp till 5000 rpm i maskinens båda spindlar.

­Det är Per-Ola Karlsson, säljare på Ravema, som har sålt Integrexen till Norrköpingsföretaget. Men det stannade inte vid en maskin. Merx Svenska AB köpte också en Mazak Variaxis C-600, det är en ny modell och även den ska utrustas med SmoothAi.

–Merx Svenska köpte Variaxis C-600-maskinen med automation där tio paletter ingår. Det är verkligen kul och trevligt med kunder som satsar på det här sättet, säger Per-Ola Karlsson.

Under nästa år kommer de båda maskinerna att installeras på Merx Svenska som då kommer att ha fem Mazakmaskiner.

Per Sjögren E-mail:per.sjogren@vtf.se
Publicerad 2019-09-25 12:13:36

Anmäl dig HÄR till Verkstadstidningens nyhetsbrev

Utgivningsplan

Begagnat marknaden